Nieuws

Werkgever mag mails personeel niet lezen

In tegenstelling tot de teneur in de media, betekent het recente arrest van het Europese Hof niet dat werkgevers onbelemmerd het emailverkeer van hun personeel mogen lezen.

 
Ondanks wat verschillende media rapporteerden, is het arrest dat het Europese Hof onlangs velde geen vrijgeleide voor bazen om de mails van hun werknemers te lezen. Alleen als deze al sterke aanwijzingen heeft dat er iets niet in de haak is, mag deze zich toegang verschaffen tot het communicatieverkeer van zijn personeel.
 
Dinsdag besliste het Europese Hof voor de Rechten van de Mens dat het ontslag van een Roemeense ingenieur, die de laan uit was gestuurd omdat hij privéberichten verzond tijdens zijn werkuren, geldig was. De baas van de ingenieur in kwestie had deze geconfronteerd met transcripties van gesprekken die hij via Yahoo Messenger had gestuurd naar zijn verloofde en broer. Het account dat hij op die service had, was opgezet voor professionele doeleinden, en het gebruik ervan voor zijn persoonlijke berichten druiste in tegen de voorwaarden van zijn arbeidscontract.
 
Het Europese Hof oordeelde dat het niet onredelijk is dat een werkgever zijn personeel wil controleren, en verdedigde in zijn arrest het gebruik van de transcripties als geoorloofd bewijs.
 
“Het Hof stelt vast dat de werkgever optrad binnen zijn bevoegdheid aangezien het Roemeens recht hem de toegang toeliet tot het e-mailprogramma van de werknemer op basis van de veronderstelling dat de informatie die daarin te vinden was enkel betrekking had op professionele aangelegenheden’, verklaart advocaat en hoogleraar Willy Van Eeckhoutte aan De Tijd. “In tegenstelling tot wat sommigen beweren, mag men uit dit arrest niet afleiden dat een werkgever in België nu het recht zou hebben om de e-mails van werknemers te lezen.”
 
Advocaat Olivier Rijckaert valt zijn collega bij: “In principe kan een bedrijf geen kennis nemen van de privémails die een werknemer tijdens de werkuren verstuurt. Tenzij die kennisname, gegeven de omstandigheden, te rechtvaardigen is en het middel het doel rechtvaardigt.”
 

Gerelateerde artikelen

Volg ons

Ga jij apps uit alternatieve appstores installeren?

  • Nee, App Store of Play Store is goed genoeg (57%, 109 Votes)
  • Alleen als ik een app écht nodig heb (29%, 56 Votes)
  • Ja, ik wil apps van andere bronnen installeren (14%, 27 Votes)

Aantal stemmen: 194

Laden ... Laden ...
69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business