De hoeveelheid energie die datacenters gebruiken, kosten bedrijven jaarlijks handenvol geld. Toch staat energieverbruik niet hoog op de prioriteitenlijst van firma’s.

Advertentie

 
Het elektriciteitsverbruik van datacenters zal 140 miljard kilowattuur per jaar bereiken in 2020. Dit grote aantal is gelijk aan de hoeveelheid elektriciteit dat 50 energiecentrales jaarlijks opwekken. Hierdoor zullen Amerikaanse bedrijven naar schatting 13 miljard dollar per jaar moeten betalen aan elektriciteitsrekeningen en zal bovendien 100 miljoen ton koolstof per jaar onze lucht verder vervuilen.
 
Toch blijkt uit  een studie van The Green Grid  dat maar erg weinig bedrijven bezig zijn met het energieverbruik van hun datacenters. 88 procent van de ondervraagden stelt dat datacenters een belangrijk deel uitmaakt van hun bedrijfsstrategie, maar 43 procent van deze bedrijven geven ook toe dat ze geen objectieven hebben rond energie-efficiëntie. Bovendien weten slechts 29 procent van de organisaties wat de impact van hun datacenters is op het milieu.
 
Volgens The Green Grid zakte groene energie de voorbije jaren steeds lager op de prioriteitenlijst van organisaties. Bedrijven vinden het verlagen en voorspellen van kosten veel belangrijker dan het maken van doelstellingen rond energieverbruik. Hoewel deze trends waarschijnlijk te wijten zijn aan de behoeften van klanten, wijst The Green Grid erop dat groene energie niet uit het oog mag verloren worden.
 
“Managers van datacenters moeten zich aanpassen aan de toekomst. Ze moeten overstappen van onmiddellijke winst naar duurzaamheid op lange termijn,” besluit The Green Grid.
 
Op dinsdag 2 februari organiseren Smart Business en ZDNet een gratis seminar over datacenteroptimalisatie. Voor meer informatie en mogelijkheid tot inschrijven, kan u terecht op www.businessmeetsit.be.


Geen velden gevonden.