Nieuws

Wat als het internet wegvalt?

Een leven zonder internet, kan je het je nog inbeelden? De gevolgen gaan veel verder dan het wegvallen van Facebook. Wat zou je allemaal moeten missen?

Dataspecialist NetApp onderzocht de mogelijke gevolgen van het wereldwijd verdwijnen van het internet, en dat voor één dag. Wanneer we die hypothetische dag overwegen, wordt duidelijk hoezeer ons dagelijks leven vervlochten is met technologie.

Smartphone

Het internet is eerst en vooral de ruggengraat voor communicatie. SMS’jes ruimen steeds meer plaats voor WhatsApp en Facebookberichten en bellen via het internet is geen uitzondering meer. Als dat internet wegvalt zal je nog wel gewoon kunnen sms’en als ware het de middeleeuwen, maar voor veel mensen is hun smartphone in de eerste plaats een venster op de buitenwereld, en dan pas een telefoon. Netapp maakt gewag van 1,5 miljoen landbouwers die weersvoorspellingen en marktprijs online nakijken. Natuurlijk zou mailen ook niet meer gaan, mobiel of niet. Een streep door de rekening van de 182 miljard e-mails die nooit verzonden zullen worden.

Dat landbouwers het weer niet meer kunnen checken op hun smartphone, is misschien nog geen ramp. Die weersvoorspellingen zelf blijven toch achterwege. Actuele waarnemingen worden naast gegevens van 10.000 observatiedagen gelegd. Miljarden berekeningen zorgen vervolgens voor accurate voorspellingen. Zonder die technologie zal je moeten vertrouwen op grootmoeders eksteroog.

Digitale economie

De economie zit dezer dagen eveneens in de cloud. Webwinkels zouden tot twee miljard aan transacties mislopen maar die financiële transacties kunnen toch niet plaatsvinden zonder netwerk. Zowel je smartphone als de geldautomaten werken niet meer, zodat je naar de bank mag. Zelfs wanneer die is uitgerust met de nodige cashreserves om de ene internetloze dag op te vangen, zullen de kosten niet te overzien zijn. NetApp claimt dat een transactie aan een geldautomaat gemiddeld 59 cent kost, terwijl de kosten voor diezelfde transactie aan het loket oplopen tot bijna vier euro.

Zonder netwerk kunnen dokters niet aan je medische dossier en loopt de pakjesbezorging van bijvoorbeeld UPS in het honderd. Googles zelfrijdende wagen zou niet weten waar te beginnen, en de luchtverkeersleiding zou helemaal in de war lopen. Deze website zou natuurlijk al zijn lezers van de situatie op de hoogte houden per briefkaart.

Gemiste statusupdates

Zonder een netwerkinfrastructuur loopt ons dagelijks leven helemaal in het honderd, en je zou je ongenoegen bovendien niet kunnen tweeten. Het nageslacht zou 500 miljoen tweets en zeven miljoen Instagramfoto’s moeten missen. 864 miljoen Facebookgebruikers zouden maar liefst 4,75 miljard statusupdates niet plaatsen, en vier miljard Youtubeviews zouden verloren gaan.

Zonder internet zou je overigens niet meer aan je foto’s kunnen als je die uitsluitend in de cloud bewaard, en wie rekent op een muziekabonnement via bijvoorbeeld Spotify zou een stille dag beleven. Gelukkig kan je de dag doorkomen met enkele van je favoriete games. Tenzij die uitgerust zijn met de vervelende altijd-online-drm natuurlijk.

Kortom: zelfs wanneer al je toestellen intact blijven, is een dag zonder internet een vreselijke dag. Niets werkt, iedereen verliest geld en je ontspanningsmogelijkheden gaan drastisch achteruit. Gelukkig heeft het internet geen stopcontact dat iemand zomaar kan uittrekken.

Op donderdag 17 maart organiseren Smart Business en ZDNet een gratis seminar over datacenteroptimalisatie. Voor meer informatie en mogelijkheid tot inschrijven, kan u terecht op www.businessmeetsit.be.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business