Nieuws

Belgische webshops halen akkoord binnen voor nachtarbeid

Net voor de jaarwisseling hebben de Belgische sociale partners een kader kunnen uitwerken dat nachtarbeid voor e-commerce regelt. De regering hoopt hiermee heel wat jobs te creëren.

 
Webwinkels zullen binnenkort hun bestellingen ‘s nachts kunnen laten verwerken op Belgische bodem. Tot voor kort was dat voor de handel- en distributiesector nog onmogelijk wegens geen wettelijk kader. De oproep om dat recht te zetten werd al in het voorjaar van 2015 gedaan, nu heeft men ook een akkoord bereikt dat de e-commerce in België een stroomstoot moet geven.
 
Het akkoord is uitgewerkt onder werkgevers en vakbonden. Het gaat om een algemeen kader, waarbij elk bedrijf nog zijn eigen cao kan onderhandelen over de voorwaarden en de organisatie van nachtarbeid. Voor de logistieke en de transportsector bestond er al een regeling, maar op vraag van de werkgevers werd er een globaal kader bedongen.

Extra jobs

Het nachtwerk is nodig om de concurrentie met webshops in de buurlanden te kunnen bijhouden. Nu hinkt de Belgische e-commerce achterop en kost dat volgens analisten veel banen die naar het buitenland gaan. Handelsfederatie Comeos berekende dat België 8.000 jobs en 2,4 miljard euro misliep vorig jaar. Minister van Digitale Agenda Alexander De Croo laat weten tevreden te zijn, maar waarschuwt ook dat het pas de komende maanden zal moeten blijken of er einde komt aan de export van jobs.
 
Ook Minister van Werk Kris Peeters complimenteerde de overeenkomst: “Er is nu een stabiele en duurzame oplossing voor e-commerce. Heel belangrijk is dat er door dit akkoord in de handel en distributie op korte termijn behoorlijk wat extra volwaardige jobs komen. Die sectoren stellen nu al, met uitzondering van de zelfstandige kleinhandel, 250.000 mensen tewerk.”

Gerelateerde artikelen

Volg ons

Ga jij apps uit alternatieve appstores installeren?

  • Nee, App Store of Play Store is goed genoeg (57%, 109 Votes)
  • Alleen als ik een app écht nodig heb (29%, 56 Votes)
  • Ja, ik wil apps van andere bronnen installeren (14%, 27 Votes)

Aantal stemmen: 194

Laden ... Laden ...
69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business