Google en autobouwer Ford zouden een deal hebben uitgewerkt rond zelfrijdende wagens. Volgende maand zouden de bedrijven samen een nieuwe onderneming aankondigen.

Advertentie

 
Google en autobouwer Ford gaan een onafhankelijk bedrijf oprichten dat zelfrijdende auto’s zal produceren, dat stelt nieuwssite Yahoo!Autos. De website sprak met drie bronnen die “bekend zijn met de plannen”. Zij lieten weten dat de bedrijven de samenwerking zullen aankondigen op technologiebeurs CES, die volgende maand zal plaatsvinden.
 
Het nieuws volgt op de voeten van de aankondiging dat Google zijn autobusiness in een apart bedrijf zal onderbrengen onder de overkoepelende organisatie Alphabet en zijn zelfrijdende wagentjes als taxi’s zal inzetten. Een partnership met Ford zou in dat plaatje kunnen passen.

Win-win situatie

Een samenwerking zou beide bedrijven enkele aantrekkelijke voordelen opleveren. Google krijgt een ervaren partner die weet hoe hij de massaproductie van auto’s moet aanpakken, en Ford wint Googles praktische kennis op het vlak van zelfrijdende voertuigen. De Amerikaanse autofabrikant heeft door de jaren heen ook zelf onderzoek gedaan naar auto’s zonder bestuurder, maar niet zo publiekelijk als Google. Ford verkreeg pas een week geleden toestemming aan om zijn eigen zelfrijdende wagens te testen in de staat Californië.

Niet exclusief

Yahoo!Autos geeft aan dat het de exacte details van de deal niet weet, maar dat het van zijn bronnen verstaan heeft dat het nieuwe bedrijf juridisch afgescheiden zou zijn van Ford zelf, voornamelijk om het moederbedrijf te beschermen tegen schuldclaims, mochten de auto’s een ongeluk veroorzaken. Het zou ook om een niet exclusieve samenwerking gaan. Zowel Google als Ford geven aan dat ze met andere fabrikanten blijven praten. “We blijven samenwerken met verschillende bedrijven, en onderhandelen over een waaier aan onderwerpen gerelateerd aan het Ford Smart Mobility Plan,” zo vertelde een woordvoerder van Ford aan The Verge.

Advertentie