Enkele prominente Silicon valley ondernemers hebben de non-profit organisatie OpenAI opgericht, die als ultiem doel moet voorkomen dat de ontwikkeling van artificiële intelligentie uit de hand loopt.

 
Samen met enkele partners heeft Elon Musk een nieuwe organisatie boven het doopvont gehouden: OpenAI. De non-profit onderneming moet opensource onderzoek naar artificiële intelligentie stimuleren en ondersteunen. Onder de andere bijdragers uit Silicon valley zitten klinkende namen als Sam Altman, Jessica Livingston en Peter Thiel.
 
Tesla CEO Elon Musk steekt zijn argwaan tegenover AI niet onder stoelen of banken. Volgens hem is grote voorzichtigheid geboden bij de ontwikkeling van kunstmatige intelligentie, om te voorkomen dat we een mechanisch bewustzijn in leven roepen dat het roer op aarde overneemt. In het verleden doneerde Musk ook al een flinke som aan het Future of Life institute, dat met hetzelfde thema begaan is.
 
OpenAI moet een referentie-instituut worden in het wetenschapsdomein dat de knip kan houden op mogelijke negatieve ontwikkelingen. “Vanwege de grillige geschiedenis van AI is het moeilijk om te voorspellen wanneer kunstmatige intelligentie het niveau van de menselijke zal halen,” stelt de missieverklaring van OpenAI. “Wanneer het zover is, is het belangrijk dat er een toonaangevende onderzoeksinstelling bestaat die een goede uitkomst voor iedereen kan prioriteren boven zelfzuchtige motieven.”
 
Grote internetbedrijven als Google en Facebook hebben hun eigen toegewijde teams die sleutelen aan artificiële intelligentie. Ook zij publiceren geregeld hun bevindingen en stellen software gratis ter beschikking. De stichters van OpenAI zijn echter bezorgd dat die stroom van kennis naar de buitenwereld zal opdrogen zodra de economische waarde ervan stijgt.

Nina’s internetleven draait op Windows en Android, haar muziek op een iPod en Spotify. Ze selecteert elke dag het nieuws dat je moet gelezen hebben en schrikt er niet voor terug om ook de zakelijke kant van IT te belichten.