security

Een enquête bij managers in West-Europa heeft aangetoond dat Belgische beleidsmakers het meest plichtbewust omspringen met cybersecurity. Een aanzienlijk percentage van de ondervraagden geeft in de studie toe soms de veiligheid overboord te gooien.

Advertentie

 
Een studie in opdracht van securityfirma Palo Alto Networks heeft uitgewezen dat Belgische managementleden hun bedrijf het minst vaak bloot stellen aan IT-securityrisico’s. De enquête werd afgenomen bij 765 beleidsmakers van grote bedrijven in Nederland, België, Duitsland, Frankrijk en het Verenigd Koninkrijk.

Frustraties

Concreet werd hen de vraag voorgelegd of ze ooit bewust of onbewust hun bedrijf hebben blootgesteld aan cybersecurityrisico’s. Uit die bevraging kwam naar voren dat 27 procent van de managers dat al wel eens had gedaan, waarvan 14 procent bewust. België scoort met een gemiddelde 12 procent het laagste van alle landen, in Duitsland geeft 38 procent toe dat ze een dergelijke situatie hebben veroorzaakt.
 
Als belangrijkste oorzaken voor de blootstelling voeren de meesten frustraties aan over het securitybeleid binnen hun bedrijf en het bezit van onvoldoende kennis. Zo laten frustraties over het beleid zich het meest voelen in Nederland, daar geeft 28 procent aan het niet eens te zijn met de policy van hun bedrijf tegenover een gemiddelde van 17 procent. Respondenten stelden ook dat ze het beleid omzeilden om hun werk beter te kunnen uitvoeren, omdat ze liever een efficiëntere tool of dienst gebruikten dan het bedrijf beschikbaar stelde.

Verschuiving

“De bevindingen suggereren dat senior medewerkers overmoedig zijn en bereid zijn risico´s te nemen omdat ze niet verwachten dat het hen zal overkomen,” zegt Greg Day,vice president en regional chief security officer EMEA bij Palo Alto Networks. “We hebben echter te maken met veranderende regelgeving, en te maken met een verschuiving in de zichtbaarheid van wat er de komende jaren werkelijk gaat gebeuren in Europa. Hierdoor is het nemen van risico´s niet langer verantwoord. Het suggereert ook dat het cybersecuritybeleid nog door velen wordt gezien als iets dat gedaan moet worden door de organisatie, niet iets wat iedereen moet volgen.”
 
Palo Alto beveelt dan ook onder andere aan om duidelijk te maken aan werknemers waarom er voor een bepaald IT-securitybeleid gekozen is, en te laten beseffen dat iedereen in het bedrijf een belangrijke rol te spelen heeft in het voorkomen van cyberaanvallen.
 
Op 15 december organiseren Smart Business en ZDNet een gratis seminar over de ICT-trends voor 2016. Voor meer informatie en mogelijkheid om in te schrijven, kan u terecht op www.businessmeetsit.be.

Advertentie