HPE kondigt twee splinternieuwe systemen aan voor data-aggregatie aan de rand van het internet der dingen. De Edgeline-toestellen verwerken IoT-input in realtime.

Advertentie

 
Meer en meer verbonden toestellen genereren steeds meer data. Gartner voorspelt dat er volgend jaar maar liefst 6,4 miljard ‘dingen’ met het net verbonden zullen zijn, dertig procent meer dan dit jaar. Al die data staat garant voor nieuwe en waardevolle inzichten, als je al die data tenminste kan bolwerken. HP Enterprise introduceert tijdens Discover 2015 in Londen twee toestellen die daarbij moeten helpen: Edgeline10 en Edgeline20.
 
De twee gateways zijn pioniers in de Edgeline line-up, die HPE samen met Intel ontwikkelde. Edgeline zit tussen de IoT-sensors en het netwerk. De gateways verzorgen realtime analyse van verzamelde data.

Moonshot

HPE zal de opvolgers van de toestellen baseren op z’n eigen Moonshot-architectuur. Dat moet volgens de fabrikant garant staan voor een efficiënte verhouding tussen computerkracht en energieverbruik. De EL10 en EL20 werken dus nog niet op Moonshot, omdat de integratie van de architectuur nog niet rond is.
 
De EL10 is het instapmodel, de EL20 is de krachtigere grote broer. De toestellen draaien op een Linux-stack en zijn Microsoft Azure-gecertificeerd. De toestellen zorgen voor een eerste verwerking van verzamelde data maar kunnen eveneens ingezet worden als controlesystemen. Denk daarbij aan een windturbine die heel de tijd ‘alles is ok’ naar de gataway stuurt. Die informatie moet niet in realtime verwerkt worden in één of andere server. Zolang alles in orde is, is de info niet zo relevant. Zodra er iets misloopt, zoals bijvoorbeeld het opkomen van teveel wind, moet er wil actie worden ondernomen. De gataway kan in dat geval zelf een signaal zenden om de windturbine tijdelijk stil te leggen.

Dell

Met de IoT-gateways brengt HPE niets nieuws op de markt. Rechtstreekse concurrent Dell kondigde zijn eigen internet der dingen-gataway eerder dit jaar aan in Kopenhagen. De toestellen tonen aan dat de berg aan sensorinformatie die het IoT genereert niet noodzakelijk op een centrale server verwerkt moeten worden. De toestellen zijn op die manier een soort van toegewijde miniserver voor de sensoren. Het HPE Edgeline-systeem is vanaf vandaag beschikbaar.
 
Op 15 december organiseren Smart Business en ZDNet een gratis seminar over de ICT-trends voor 2016. Voor meer informatie en mogelijkheid om in te schrijven, kan u terecht op www.businessmeetsit.be.

Advertentie