Nieuws

HPE vindt server opnieuw uit

Hyperconvergence is passé: HP introduceert met Synergy een nieuw soort serverinfrastructuur waarbij gebruiksgemak, compabiliteit en schaalbaarheid centraal staan.

 
Bare-metal en gevirtualiseerde workloads moeten binnen één systeeminfrastructuur kunnen draaien. Traditionele en Cloud Native-applicaties kunnen naast elkaar bestaan, en dat binnen één doodeenvoudig te managen infrastructuur. Dat is het opzet van Synergy, het eerste nieuwe product dat onder naam van HP Enterprise wordt uitgebracht.

HPE laat zich gelden

HP Enterprise werd pas een zelfstandig bedrijf, en op Discovery 2015 wil dat nieuwe bedrijf laten zien dat het menens is. In een gigantische beurshal krijgt de verzamelde pers een voorsmaakje van wat Synergy moet voorstellen. In essentie claimt HP de server opnieuw uitgevonden te hebben. Waar een traditioneel serverrack serieuze beperkingen heeft in flexibiliteit, moet Synergy de eenvoud zelve zijn. De drie infrastructuurpijlers: computerkracht, opslag en netwerkinfrastructuur, worden in één grote pot gegooid.

Server heruitgevonden

Een Synergy-rack kan je naar believen samenstellen. Je kiest voor zoveel rekenkracht en zoveel opslag, en voegt daar later eventueel nog wat opslag aan toe. Alle beschikbare resources worden in één verzameling gegooid, die beheerd wordt door de ‘Composer’. Vervolgens rol je als klant een applicatie uit, waarna die composer uit de beschikbare systeembronnen de nodige rekenkracht, netwerkcapaciteit en opslag alloceert. Daarin is Synergy erg flexibel. Je kan opslagcapaciteit of rekenkracht afzonderlijk toevoegen, en een bepaalde hoeveelheid opslag is niet gebonden aan bepaalde rekencapaciteit. De systeembronnen worden dus flexibel ingezet waar nodig.

Flexibiliteit troef

Binnen een Synergy-systeem kan je de systeembronnen eenvoudig uitbreiden. Voeg gerust opslag of rekenkracht toe; de composer zal die detecteren en mee in de gezamenlijke ‘resourcepool’ gooien, om de beschikbare capaciteit vervolgens zoals nodig te verdelen. Heel cru gesteld legt HPE met Synergy en de bijhorende composer een rudimentaire virtualisatielaag over de beschikbare hardware. Die hardware kan vervolgens flexibel verdeeld worden onder cloud native maar ook bare metal applicaties.
 
Dankzij de flexibiliteit, die over vijf racks kan bestaan, kan je als bedrijf overprovisioning terugdringen en rekenkracht uit silo’s halen. Het overschot aan opslag voor je bare-metal-app kan dus (eventueel tijdelijk) gealloceerd worden als opslag voor je nieuwe cloud-native-applicatie. Door systeembronnen op die manier efficiënter te gebruiken claimt HPE dat je als bedrijf het nodige geld kan besparen: 17 tot 30 procent.

Eén API

Met Synergy wordt het volgens HPE mogelijk voor een bedrijf om eender welke app uit te rollen in minuten in plaats van uren of dagen, als ware het een cloud native app. Bovendien wordt ook onderhoudt aanzienlijk eenvoudiger: HPE maakt zich sterk dat de ganse infrastructuur up to date kan gehouden worden met telkens één update, waarin alles van drivers tot firmware geregeld wordt.
Een eengemaakte API voor het ganse Synergy-systeem laat tot slot toe om code te schrijven voor het serversysteem. Samengevat stelt HPE Synergy voor als een alternatief voor het volgens hen complexe serverrack. Met Synergy-racks is het uitrollen van klassieke apps net als bare-metal-apps ogenschijnlijk eenvoudiger, wordt overprovisioning teruggedrongen en neemt onderhoud en bijhorende downtime minder tijd in beslag.

Grote woorden

Een mooi verhaal, dat staat buiten kijf. Wat er van aan is moet de toekomst uitwijzen. HPE nodigt toekomstige klanten in essentie uit om hun bestaande serverracks buiten te smijten en te vervangen door de flexibele Synergy-racks en al wat daarbij hoort. Onze eerste indruk is dat daar onmiskenbaar voordelen bij horen. Of die groot genoeg zijn om de overstap te wagen, daar denk je toch best eens uitgebreid over na. HPE’s Synergy is vanaf Q2 2016 wereldwijd beschikbaar. Tegen dan zal het bedrijf een prijs bekend maken, al verklapte het al wel dat Synergy erg competitief moet zijn.
 
Op 15 december organiseren Smart Business en ZDNet een gratis seminar over de ICT-trends voor 2016. Voor meer informatie en mogelijkheid om in te schrijven, kan u terecht op www.businessmeetsit.be.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business