Vergeet advertenties. Google wil tegen 2020 transformeren in een cloudbedrijf. Dat claimt Senior Vice President Urs Hölzle.


Hoe heeft technologie een impact op je business?
Ontvang elke week het zakelijk IT-nieuws rechtstreeks in je inbox! 
“Ons doel is om tegen 2020 over Google als een cloudbedrijf te praten.” Dat stelde Urs Hölzle tijdens de Structure conferentie in San Francisco volgens Business Insider. Hölzle is Senior Vice president Technical Infrastructures bij Google, ook bekend omdat hij de achtste werknemer was die Google aannam.

Opboksen

Hölzle voorspelde dat de inkomsten uit de cloudservices van Google zijn advertentie-inkomsten zouden voorbijstreven tegen 2020. Een sterke claim, aangezien Google in 2014 nog 89 procent van zijn inkomsten uit de advertentiemarkt haalde.
 
Die strategie komt overeen met de verschuivingen binnen een andere technologiereus: Microsoft. Ook CEO Satya Nadella legt een sterkere klemtoon op clouddiensten. Zowel Google als Microsoft zullen echter moeten opboksen tegen Amazon, die stevig in zijn positie zit als grootste globale cloudprovider.

Een nieuwe Android

Tegenover Amazon Web Services en Microsoft Azure is Google Cloud Platform een kleiner broertje. Hölzle geeft ook toe dat het bedrijf nog een lange weg te gaan heeft om zijn claim waar te maken. “We hebben duidelijk een achterstand,” zei hij. Hölzle maakte de vergelijking met het Android besturingssysteem, dat ondanks zijn latere start toch de koppositie kon veroveren in de sector. “Ik hoop dat we de Android van dit verhaal worden.”
 
Google is druk bezig om dat verhaal uit te bouwen. Vorige week nog kondigde het de implementatie aan van aangepaste virtual machines in zijn clouddienst.
 
Beeld: l i g h t p o e t / Shutterstock.com