Microsoft inspireert menig partner met de Surface-reeks. De pas onthulde Elite x2 is HP’s recentste versie van de tablet met laptopallures.


Hoe heeft technologie een impact op je business?
Ontvang elke week het zakelijk IT-nieuws rechtstreeks in je inbox! 
De HP Elite x2 is in de eerste plaats een 12 inch-tablet, maar niet zomaar één. De Windows 10-tablet is langs de binnenkant voorzien van een SSD en een zesde generatie Core M-processor van Intel, wat in theorie voor laptop-achtige prestaties moet zorgen. Bovendien gaat het om een vPro-variant van de processor, wat een heleboel op de professional afgestelde beveiligingsfuncties met zich mee brengt.

Veilig

De tablet heeft een aspect ratio van 3:2 met een full hd-resolutie. Het toestel is 8,1 mm dik en weegt net geen kilogram. Binnenin zit onder andere HP Sure Start, Client Security en meer. HP hoopt de tablet met dergelijke beveiliging in menig professionele bedrijfsomgeving binnen te krijgen.
 
Een veilig toestel is niet noodzakelijk een productief toestel, en dus heeft de x2 meer nodig dan een knappe chipset om het hart van de professional te winnen. Een assortiment docks moet daarbij helpen: de Elite x2 krijgt twee optionele docks waarmee je respectievelijk twee 2K of twee 4K-schermen kan aansluiten. Standaard levert HP de x2 met een nauwkeurige pen, gemaakt met Wacom-technologie.
HP Elite x2 (1) (Medium)

Toetsenborden

Een tablet is geen Surface-concurrent zonder niet-inbegrepen toetsenbord, en dus kan je de Elite x2 aansluiten op oftewel het Travel Keyboard, oftewel het Advanced Keyboard. Dat eerste weegt met 395 gram niet al te veel, terwijl dat tweede een ingebouwde NFC-sensor heeft en Smartcard-reader heeft.
 
Naar goede HP-gewoonte krijgt de x2 B&O-audio mee, al blijven we ons afvragen of een audiofiel multimedia met de ingebouwde luidsprekers afspeelt. Een eveneens ingebouwde stand met 150 graden aan flexibiliteit moet het dan weer makkelijk maken om de Elite x2 te positioneren.
HP Elite x2 (3) (Medium)
De tablet zelf krijgt drie usb 3.0 (type A) –poorten mee. Een 4G-module is optioneel. HP koos voor het tegenovergestelde van de Apple-aanpak, wat wil zeggen dat je hier geen samen gelijmde baksteen moet verwachten: mits het losschroeven van twee schroefjes kan je het toestel zelf repareren.
 
De HP Elite x2 1012 is bij ons verkrijgbaar vanaf januari volgend jaar, met een adviesprijs van 999 euro. Het travel-toetsenbord kost 159 euro.