Met de CF-20 pakt Panasonic uit met ’s werelds eerste fully rugged detachable. De laptop met losklikbaar scherm moet het icoon van het merk voor het komende decennium worden.

Advertentie

 
“Wie aan Panasonics rugged-devices denkt, denkt aan de CF-19”, aldus product manager Dirk Weigelt. Panasonic kan uitpakken met een marktaandeel van 61 procent in rugged tablets en 69 procent in rugged laptops, en volgens Weigelt is de CF-19 laptop met omkeerbaar scherm de de facto standaard voor veel bedrijven met nood aan een sterk maar flexibel toestel. Voor de buitenstaander ziet de CF-20 er echter uit als een stuk antiek: dik, vierkant en onhandig.

Mooi (voor een rugged device)

De CF-19, een rechtstreekse opvolger van de dertien jaar geleden geïntroduceerde CF-18, evolueert nu naar de CF-20. We namen het toestel kort in de hand tijdens de aankondiging in Brussel, en de eerste indruk is alvast positief. De CF-20 is in vergelijking met designtoestellen nog altijd eerder dik en log, maar naar rugged-standaarden ziet deze hybride er buitengewoon modern uit.
2015-11-19 12.03.30 (Medium)
De CF-20 is in de eerste plaats een laptop, maar bij nadere inspectie valt het losklapbare scherm op. Panasonic toont hier een rugged hybride met een vormfactor die we kennen vanuit de consumentenwereld: een tablet klikt op twee manieren in een toetsenbord-dock, met tal van verschillende gebruiksmogelijkheden tot gevolg. Het Japanse merk noemt er zes: laptopmodus, tabletmodus (los), tabletmodus (vast, met het toetsenbord achteraan voor extra batterij en aansluitingen), presentatiemodus (waarbij het scherm achterstevoren op het toetsenbord staat, voertuigmodus (met de hulp van een dock) en tot slot een hangmodus waarbij je de CF-20 aan de muur kan bevestigen.
CF-20 Laptop Keyboard Detachable-WhiteBG (Medium) (2)

Werkpaard

Het scherm komt eenvoudig los van het toetsenbord en het floept er al even gemakkelijk terug in, al moet je wel een hendeltje overhalen om de twee uit elkaar te krijgen. Dat systeem zorgt voor extra stevigheid. In het scherm bevindt zich een werkelijk splinternieuwe Intel Core m5-6Y57-processor met een basiskloksnelheid van 1,1 GHz en boostsnelheden tot maar liefst 2,8 GHz. Die wordt in de standaardconfiguratie bijgestaan door 8 GB aan RAM. Weigelt: “dat is misschien veel vandaag, maar d CF-20 is gemaakt voor een langere levenscyclus dan de traditionele drie tot vijf jaar.” Veel is natuurlijk relatief: de CF-20 is een werkpaard en geen game-of designlaptop. Core M verricht uitstekend werk voor applicaties die doorsnee-computerkracht vereisen, maar voor echt zware software die veel pk’s vereist moet je toch nog steeds bij Intels i-reeks aankloppen. In het tabletdeel vinden we tot slot een batterij die goed is voor zeven uur autonoom gebruik.
CF-20 Presentation mode-whiteBG (Medium)
Wie ervaring heeft met dergelijke hybrides weet dat de hardware in combinatie met een stevige batterij zorgt voor een relatief zwaar scherm. Klap je het scherm te veel naar achteren, dan kantelt zo’n detachable vaak om. De Panasonic niet: “in laptopmodus kan je het handvat naar buiten schuiven voor extra stabiliteit.” Een eenvoudig maar geniaal detail: het is mogelijk om het scherm van de CF-20 met bijna 180 graden open te klappen zonder dat de laptop kantelt.

Regendruppels

In het toetsenbord zit dezelfde batterij zodat de totale autonomie van het toestel op veertien uur komt. De batterij is naar goede Panasonic-gewoonte te hot swappen. Je kan ze met andere woorden vervangen zonder het toestel uit te schakelen, zolang je er niet langer dan twee minuten over doet.
 
De CF-20 krijgt een 10,1 inch scherm met een resolutie van 1920 x 1200 pixels. Dat aanraakscherm herkent tien gewone vingers, of twee vingers indien er een handschoen omheen zit. Bovendien werkt het in de regen. Weigelt: ‘druppels zijn kleiner dan je vinger. De CF-20 negeert bij regenweer alle input die als te klein wordt beschouwd.’ Tot slot moet het scherm perfect leesbaar zijn in de zon, iets wat we met dank aan de lage en dikke bewolking niet konden testen.
CF20 (Medium)

Vallen mag

De CF-20 is fully rugged en kan dus tegen een stootje. Letterlijk: een val vanop 1m20 mag geen probleem zijn. Een duik in het zwembad overleeft dit toestel niet, maar de IPx5 rating garandeert wel dat je de hybride mag afspoelen met een flinke waterstraal. Ondanks het prentje van een realistisch gebruiksscenario bovenaan is het toestel niet tankbestendig, maar je mag de CF-20 dus wel vanop draaghoogte laten vallen. We zagen verder met eigen ogen hoe het scherm enkele stevige tikken probleemloos verdraagt, en ook flink schudden kan helemaal geen kwaad. We rammelden flink met het toestel en kunnen bevestigen dat het scherm niet plots zal losklikken. Kortom: je moet in theorie echt moeite doen om deze hybride kapot te krijgen.

Prototype

Omdat het om een prototype ging, mochten we de CF-20 helaas niet zelf op de grond gooien om de rugged-claim te testen. Daar staat dan weer tegenover dat Panasonic een mooie reputatie heeft op dit vlak. We zagen bij eerdere toestellen al hoe ook de hardware binnenin voorzien is op misbruik door onder andere de stroomvoorziening los te koppelen van het moederbord.
CF-20 Laptop Handle Front WhiteBG (Medium) (2)
Panasonic biedt de CF-20 aan in twee smaakjes: met Windows 10 Pro en Windows 7 Pro. Het valt ons daarbij op dat Windows 10 snel furore maakt in de bedrijfswereld. Wie uit legacy-overwegingen voor de Windows 7 versie kiest, krijgt zijn toestel zo geleverd. Windows 7 Pro is in dat geval echter onder Windows 10-licentie geïnstalleerd zodat een upgrade, zelfs binnen twee of drie jaar, geen extra geld kost.

Windowskeuze

Tijdens onze korte test draaide Windows erg responsief op het prototype. De CF-20 lag bovendien goed in de hand met dank aan het relatief beperkte gewicht (1,78 kg). Voor een rugged toestel is de voetafdruk van het chassis eerder klein, waardoor we verrast zijn door de kwaliteit van het toetsenbord. We typten zelden comfortabeler op een detachable van dit formaat, consumer dan wel professioneel. De ruimte tussen de toetsen zit goed, net als het formaat er van, en de feedback bij het indrukken is uitstekend: duidelijk voelbaar zonder al te grote weerstand.
 
Het doet ons journalistenhart een beetje pijn, maar tijdens de korte hands-on konden we geen duidelijk minpunt aan de CF-20 vaststellen. De aanwezigheid van een usb 2.0-poort naast de drie usb 3.0-poorten leek aanvankelijk een stomme besparing, maar zelfs die blijkt een goede reden te hebben. “Randapparatuur van onze klanten werkt niet altijd vlekkeloos met usb 3.0, daarom voegden we een legacy-poort toe”, aldus Weigelt. Verder zijn tablet en toetsenbord uitgerust met al het nodige: vga, hdmi, seriele poort, een kaartlezer en een microkaartlezer.
 
Zoals de meeste Panasonic-toestellen in deze klasse heeft de klant, in casu vaak een niet al te klein bedrijf dat meerdere toestellen wil, een aantal aanpassingsmogelijkheden. Denk daarbij onder andere aan het inbouwen van een barcode-scanner, een RFID-chip of een extra nauwkeurige gps-module. Verder krijgt het toestel een heel ecosysteem van randapparatuur zoals docking stations mee, naar analogie met voorganger CF-19.
CF-20 Ambulance_MUBA2459 (Medium)

Lokale interesse

Wie heeft nu nood aan een toestel zoals de CF-20? Daar is geen eenduidig antwoord op maar Panasonic pakt maar al de graag uit met enkele concrete voorbeelden. Zo hebben in België onder andere de VAB, Touring en het Witgele kruis zich al enthousiast getoond, en schrikt in Nederland het loodswezen er niet voor terug om zich fan van de laptop te noemen. Kleine relevante disclaimer: hoewel positieve commentaar van klanten een waardevollere indicatie is van de kwaliteit van een product van een mening van de fabrikant zelf, kunnen we bestaande klanten die een nieuw toestel mogen testen niet bepaald als objectief testpanel bestempelen.
 
Een fully rugged b2b-detachable is weinig verrassend niet goedkoop: Panasonic blijft met zijn adviesprijs net onder de 3.000 euro. Het toestel is vanaf januari volgend jaar bij ons beschikbaar.