Apple heeft zijn verkoopcijfers van de laatste drie maanden vrijgegeven. Het zet een straffe omzet neer, maar de iPadverkoop lijkt stil te vallen.

 
Apple heeft zijn de cijfers van zijn laatste (Amerikaanse) fiscaal kwartaal bekend gemaakt. Het bedrijf heeft zowel een zeer gezonde omzet van 55 miljard gedraaid als een netto winst van 11,1 miljard. Zorgenkindje is wel de iPad, waarvan de verkoop blijft achteruitgaan.

Rooskleurig

Naar gewoonte is het laatste kwartaal een kalme periode voor Apple, maar dat belette het bedrijf niet om in de drie maanden 48 miljoen iPhones te verkopen, bijna 10 miljoen meer als het jaar daarvoor. Het is voornamelijk die iPhone die de winstcijfers van Apple opblaast, alhoewel ook de Macs een sterke beurt maakten en met een recordaantal van 5,7 miljoen over de toonbank gingen.
 
“2015 was Apple meest succesvolle jaar ooit, met een omzet die met 28 procent aangroeide naar bijna 234 miljard,” stelde CEO Tim Cook na het bekendmaken van de cijfers. Hij ziet de komende maanden rooskleurig tegemoet. “We gaan de feestdagen in met onze sterkste line-up tot nu toe, waaronder de iPhone 6s en 6s Plus, de Apple Watch, de nieuwe iPad Pro en de vernieuwde Apple TV die vanaf deze week beschikbaar is.”

Sputteren

Er zijn echter ook een paar donkere wolkjes te bespeuren. De tabletverkoop stagneert: de iPad tekende zijn laagste cijfers op in vier jaar en dook onder de 10 miljoen verkochte exemplaren. De komende feestdagen en de lancering van de iPad Pro zullen de Apple tablets ongetwijfeld een boost geven, maar op lange termijn lijkt de motor van de tabletverkoop door zijn beste jaren heen, en dat zou wel eens een probleem kunnen opleveren voor het bedrijf. Apple produceert diverse populaire hardware, maar het grootste deel van zijn winst haalt het nog altijd uit een enkel product, de iPhone, waarvan het zo zeer afhankelijk is.

Wat met de Apple Watch?

Apple heeft geen specifieke cijfers bekend gemaakt voor de Apple Watch, de smartwatch die het in april van dit jaar lanceerde. De omzet van de Apple Watch werd gegroepeerd in de “Overige producten” categorie die ook accessoires bevat. Die groep te samen haalde 3,04 miljard binnen, een stijging van 61 procent met het jaar daarvoor.

Nina’s internetleven draait op Windows en Android, haar muziek op een iPod en Spotify. Ze selecteert elke dag het nieuws dat je moet gelezen hebben en schrikt er niet voor terug om ook de zakelijke kant van IT te belichten.