Proximus wil alles verbinden met het internet of things, maar wil nu ook iedereen verbinden. Een plek zonder internetverbinding moet vanaf nu tot het verleden behoren, dankzij drie nieuwe producten.

Advertentie

proximus 4G+
In de kelders van Belga Queen riep Proximus de pers opnieuw samen. Het Proximus 3G-netwerk dekt vandaag 99,99 procent van België. Die ene 0,01 procent vinden we bijvoorbeeld in de kelders van Belga Queen, aangezien je de plek gerust een bunker mag noemen. Daar wil Proximus nu iets aan doen, met onder andere een 4G+-netwerk. Er is steeds meer vraag naar mobiel internet en de kwaliteitseis stijgt ook jaar na jaar. Ten opzichte van 2010 is de mobiele markt vandaag 25 keer groter geworden.
De eerste innovatie die Proximus wilt voorstellen, is de mobile coverage extender. Gebouwen moeten stevig zijn, wat er vaak voor zorgt dat ze mobiele golven kunnen blokkeren. Dekking binnenshuis is vaak om van te huilen, toestellen verspillen energie aan het maken van verbinding en de oplossing van het vroegere Belgacom is een ‘Plug & Play solution’. Concreet komt het erop neer dat Proximusklanten betere verbinding zullen hebben op plaatsen waar men Proximusaansluitingen heeft, dankzij de mobile coverage extender.
De extender kan niet gekocht worden, maar moet gehuurd worden en kost 5 euro per maand voor het toestel dan 200 vierkante meter bedekt en 4 gelijktijdige oproepen toelaat. Het sterkere toestel, bedoelt voor grote handelaars, dekt 1000 vierkante meter en kan tot 16 gelijktijdige oproepen aan.

Internet overal

Het tweede nieuwe product is een zogenaamde Smart Wifi. Dit moet de overschakeling tussen 4G en wifinetwerken versimpelen voor mobiele toestellen. Via de MyProximus apps kunnen gebruikers hun mobiel toestel instellen, zodat het automatisch verbinding zal maken met Proximus hotspots, indien er in de buurt zijn. Wie door Brussel loopt, zal dus niet constant moeten zoeken naar hotspots. Bovendien doet de simkaart al het werk, waardoor je nooit manueel zal moeten inloggen. Naar eigen zeggen zou dit constante zoeken en overschakelen geen extra batterijkracht mogen vragen, dankzij ingebouwde prioriteitsregels.
Het laatste voorgestelde product was het 4G+-netwerk. De dekking hiervan betreft reeds alle grote steden en de Belgische kust. Snelheden van 225 Mbps zijn nu binnen handbereik, net geen 30 MB per seconde. Natuurlijk telt dit enkel voor klanten wiens smartphone uitgerust is voor dit soort netwerk. De komende maanden moet de performantie bovendien verder verspreid worden naar de rest van het land. Vanaf volgende maand zullen alle drie nieuwigheden voor iedereen beschikbaar zijn.
Proximus zit niet stil op de mobiele markt, met vorige week al de lancering van Lora, een open-source internet of things-netwerk. Ook voerden ze enkele weken geleden reeds een 5G-test uit in samenwerking met Huawei. Daarnaast gaat Proximus er prat op dat het de beste Netflix-ervaring kan aanbieden in België, iets dat gemeten wordt door de streamingdienst zelf.