Recentelijk heeft Google Chrome de ondersteuning van plugins zoals Java en Silverlight al stopgezet. Ook Mozilla Firefox zegt de technologie vaarwel.


rip1 (Small)
Vorige week liet Mozilla via een blogpost weten dat zijn webbrowser niet langer plugins op basis van Netscape Plugin Application Programming Interface (NPAPI) zal ondersteunen vanaf het einde van 2016. NPAPI is altijd een erg handige technologie geweest voor browsers om functies zoals spellen, interactieve kaarten en video’s aan te bieden.

Veiligheidsproblemen

Plugins staan echter meer en meer ter discussie door de verschillende veiligheidshiaten die ze herbergen. Met name Flash heeft om deze reden al erg veel kritiek te verduren gekregen. Om deze problemen een halt toe te roepen zijn verschillende native functies, zoals HTML5, ontwikkeld. Deze kunnen als vervanging voor plugins dienen en maken de technologie dan ook overbodig.
Ondanks het feit dat het einde van plugins in zicht is, zal Flash nog steeds een plaats innemen binnen Firefox. Flash-video’s en advertenties gebaseerd op Flash zijn namelijk nog steeds wijdverspreid en browsers, zoals Firefox en Chrome, zien zich dan ook genoodzaakt de applicatie te blijven ondersteunen. Wanneer Flash zijn populariteit verder daalt, zal ook deze plugin echter verdwijnen uit browsers.

Impact

Ook al worden plugins gebruikt voor uiteenlopende functies, zal jij er waarschijnlijk niet veel van merken. Native technologieën kunnen namelijk veel van de pluginfuncties overnemen, waardoor weinig functionaliteit verloren zal gaan.
Een grote uitzondering op deze regel zijn echter online spellen. Browserspellen gebaseerd op de Unity game-engine maken namelijk gebruik van de NPAPI-plugin. Mozilla en Unity zijn momenteel echter hard aan het werken aan een nieuwe versie van de engine waarbij de plugin niet langer noodzakelijk is.
Wie echter het zekere voor het onzekere wil nemen, doet er goed aan een oudere versie van zijn browser te behouden. Aangezien verouderde browsers ook niet erg veilig zijn, kan je deze wel best uitsluitend gebruiken voor het spelen van je favoriete spellen.