Nieuws

Cybercriminaliteit kost bedrijven gemiddeld 15 miljoen

Volgens onderzoek kost een cyberaanval een bedrijf al snel enkele miljoenen. De voorbije zes jaar steeg dat kostenplaatje met meer dan 80 procent.

Een bedrijf dat de maken krijgt met cybercriminaliteit kan gemiddeld 15 miljoen dollar ophoesten. Dat blijkt uit het zesde jaarlijkse onderzoek van het Ponemon-instituut, gesponsord door HP. De studie onderzoekt ieder jaar de kosten van cyberaanvallen voor bedrijven is zeven landen: de VS, het VK, Japan, Duitsland, Australië, Brazilië en Rusland.

 

De kosten varieerden per bedrijf van 1,9 miljoen tot maar liefst 65 miljoen dollar per jaar per bedrijf. Die cijfers dienen wel met een korreltje zout genomen te worden: ze zijn uitsluitend uit het Amerikaanse deel van de studie afkomstig. In de zes jaar dat Ponemon en HP de studie uitvoeren steeg de economisch kost van cybercriminaliteit met telkens 20 procent, tot 82 procent nu in vergelijking met zes jaar geleden.

 

Eer een cyberaanval is opgelost zijn er in de regel 46 dagen verstreken, een stijging met 30 procent sinds het eerste onderzoek. Hoe kleiner de getroffen firma, hoe groter de kost per capita. Denial of service-aanvallen, injectie van malwarecode samen met verraad van binnenuit zijn goed voor 50 procent van de kost. De dreiging door kwaadwillige insiders is volgens het onderzoek het moeilijkst te verhelpen.

 

Intern kost het opsporen en herstellen van cybermisdaad het meeste geld. Extern staat verlies door gegevensdiefstal bovenaan, gevolgd door inkomstenverlies omwille van verminderde of tijdelijk gestopte productiviteit.

 

Moet een bedrijf dat financieel verlies dan maar slikken? Gelukkig niet. Het onderzoek toont eveneens aan dat investeringen in beveiliging hun vruchten afwerpen. Investeert een bedrijf in experts, dan bespaart dat gemiddeld 2,1 miljoen dollar. Een beveiligingsverantwoordelijke op hoog niveau haalt de mogelijke kosten met twee miljoen dollar naar beneden. Het implementeren van oplossingen voor het beheer van beveiligingsinformatie en beveiligingsvoorvallen (SIEM) kan 3,7 miljoen dollar per jaar besparen.

 

Eén ding staat vast: als bedrijf hebt u beter een plan. Cyberaanvallen worden steeds geavanceerder en ze komen steeds meer voor. Wie niet mee evolueert en getroffen wordt, zal dat ook economisch voelen.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business