Musk

Hippe auto’s, een hippe CEO en een merknaam die over de tong gaat: Tesla lijkt het allemaal te hebben. Toch zullen de boeken nog zeker tot 2020 rode cijfers optekenen.

Advertentie

 
Met de release van de nieuwe Model X geeft Tesla een sterk signaal: ze zijn aanwezig en ze laten zich niet zomaar opzij zetten. De langverwachte SUV, die al enkele keren vertraging opliep, is zeker niet lelijk en moet de positie van Tesla als innoverende concurrent cementeren. En hoewel de grote spelers al rekening houden met de concurrentie van de batterijvriendelijk wagens, is Tesla in essentie nog steeds een erg klein bedrijf.
 
De marktwaarde van Tesla blijft nochtans zienderogen stijgen. Met een beurswaarde van 32 miljard naderen ze stilaan op de 45 miljard die General Motors waard is. Daar staat tegenover dat GM momenteel jaarlijks ongeveer 8 miljoen wagens verkoopt, terwijl dat er bij Tesla dit jaar 50.000 zullen zijn; vijfduizend minder dan oorspronkelijk gepland.
 
Betekent dat dan dat Tesla de volgende techbubbel bewoont die elk moment kan springen? Niet noodzakelijk. Het bedrijf tekent dan nog elk jaar rode cijfers op, vermoedelijk zal dat nog zo zijn tot 2020, we mogen niet vergeten dat Tesla momenteel zijn productiecapaciteit gevoelig aan het uitbreiden is en dat ze tegelijkertijd werken aan een nieuwe batterijfabriek, de Gigafactory, om de nieuwe projecten te lanceren. Zo wil CEO Elon Musk bijvoorbeeld een krachtige batterij voor gezinnen produceren, de zogenaamde Powerwall.

Twee beter dan één

Tesla gaat nu voor het eerst twee modellen bouwen. Naast de model S en X moet daar binnenkort nog de budgetvriendelijke model 3 bijkomen. Tegen dan zou de productiecapaciteit opgetrokken moeten zijn naar 500.000 stuks per jaar. Een gigantische die letterlijk een vertienvoudiging zou betekenen tegenover het huidige aantal. De omzet zou dan stijgen van 3 miljard dollar per jaar naar 10 miljard. De vraag is nu of Tesla die nodige cijfers kan halen en eindelijk eens een positieve balans in de boeken kan schrijven.


Geen velden gevonden.