Nieuws

Is het opslaan van overheidsdata in de publieke cloud legaal?

Overheden moeten zowel beducht zijn voor cybercriminelen als spionerende landen. Is het bewaren van overheidsgegevens in de publieke cloud wettelijk te verdedigen?

 
We maken steeds meer gebruik van de voordelen die de cloud ons biedt: Google Drive, Dropbox en andere programma’s hebben een plaatsje in ons digitaal leven veroverd. Toch kunnen er terecht vraagtekens geplaatst worden bij de veiligheid van die publieke platformen – en dan gaat het niet alleen over bescherming tegen cybercriminelen, maar ook spionerende staten.

Fata morgana

Die vaststelling weegt dubbel door voor de overheid. Ook deze heeft ondertussen de weg naar de cloud gevonden. Maar is het eigenlijk wettelijk toegestaan om overheidsdata op een publieke cloud te parkeren? Veel cloudproviders zijn Amerikaans, en de Amerikaanse overheid is sinds de onthullingen van Edward Snowden genoegzaam bekend om zijn enthousiaste en nietsontziende dataverzameling.
 
Advocatenkantoor time.lex nam de proef op de som door de Belgische, Vlaamse en Amerikaanse wetgeving met elkaar te confronteren. De conclusie van de vergelijking: “Het [is] een illusie om te denken dat standaard publieke clouddiensten een ‘veilige haven’ kunnen bieden waar men gegevens kan opslaan, zonder dat deze blootstaan aan de mogelijkheid tot kennisname door een vreemde overheid.” Onze overheidsadministraties kunnen niet zomaar eender welke cloud gebruiken, voornamelijk omdat ze de bescherming op de privacy moeten garanderen.
 
Ondanks de vrijheden die de Verenigde Staten zich permitteert bij het onttrekken van data, stelt time.lex dat Amerikaanse cloudproviders niet meteen afgewezen zouden moeten worden op het criterium van hun locatie. De reden? Aangezien verschillende landen agressief gegevens verzamelen, heeft die situering minder belang.

Openbaar of privé

Het advocatenkantoor schuift twee oplossingen naar voren waardoor de overheid zijn data kan beschermen, en toch kan genieten van de voordelen van een cloud: ofwel gebruikt het een private cloud die het volledig in eigen beheer houdt, ofwel versleutelt het zijn gegevens met geavanceerde encryptiesoftware om de bescherming ervan te garanderen.
 
Op 26 november organiseren Smart Business en ZDNet een gratis dubbelseminar over Business Continuity & Cloud en Het digitale kantoor. Meer informatie en mogelijkheid tot inschrijven vindt u op www.businessmeetsit.be.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business