Het mocht niet baten voor Apple, ondanks een ongeziene actie van CEO Tim Cook: ook de premium hardwarefabrikant deelde in de klappen op de beurs.

Advertentie

 
Om aandeelhouders te sussen stuurde Tim Cook een e-mail naar een journalist van het Amerikaanse zakelijke TV-kanaal CNBC. Ondanks die ongebruikelijke aanpak, zag ook Apple de waarde van zijn aandelen zakken in de nasleep van een crash die nagenoeg alle bedrijven op de beurs trof.
 
De e-mail in kwestie was geadresseerd aan journalist Jim Cramer. In de digitale brief stelt Cook dat Apples aanwezigheid in China nog altijd winstgevend is voor het bedrijf: “Ik krijg dagelijks updates over onze prestaties in China, inclusief deze morgen, en ik kan je vertellen dat we een sterke groei blijven ervaren voor ons bedrijf gedurende juli en augustus. De groei in iPhone actieveringen is versneld in de laatste weken, en we hebben de beste prestaties van het jaar opgetekend voor de App Store in China tijdens de laatste twee weken,” aldus Tim Cook.
 
Aanleiding voor de e-mail was het beursaandeel van Apple, dat maandag een duik nam van 6 procent, onder de psychologische grens van 100 dollar, en zakte tot een bodem van 92 dollar. Cooks initiatief was niet helemaal zonder resultaat: bij het afsluiten van de beurs gisteren had het aandeel al weer een waarde van 103,15 dollar. Uiteindelijk moest het bedrijf 2,5 procent prijsgeven.
 
Analisten wijzen de onrust in China met de vinger als reden voor aandeelhouders om massaal te verkopen. Het Oosterse land voerde onlangs twee opeenvolgende devaluaties uit van zijn nationale munt.
 
Beeld: View Apart / Shutterstock.com