Nieuws

Honderdduizenden onveilige Windows servers blijven online

Microsoft heeft in juli van dit jaar de ondersteuning voor Windows Server 2003 zonder uitzonderingen stopgezet. Het gevolg: een massa kwetsbare websites, en niet alleen van de minste.

 
Een enorm aantal oude, gedateerde en niet geüpdatet versies van Windows Server 2003 zijn nog steeds online, en vormen zo een risico. Dat toont data aan van securityfirma Netcraft. Dat bedrijf heeft berekend dat er meer dan 600.000 nog aan het web aangesloten systemen zijn, samen goed voor het hosten van 175 miljoen websites, die draaien op het twaalf jaar oude Windows Server 2003. Allen potentieel kwetsbaar voor cyberaanvallen of data-inbreuken.
 
De meeste niet onderhouden servers zouden in de VS en in China gelokaliseerd zijn. Beide landen zijn ongeveer goed voor de helft van alle Windows Server 2003 machines die nog op het internet zijn aangesloten.
 
En die servers behoren niet alleen toe tot kmo’s: populaire sociale media sites die heel wat data groeperen, banken, financiële instituten, zelfs securityfirma’s draaien nog op het achterhaalde besturingssysteem, waarvan Microsoft op 14 juli van dit jaar de ondersteuning heeft stopgezet. Onder andere ING Direct, de Chinese webshop Alibaba en Panda Security zijn genoemd als bedrijven die Windows Server 2003 nog altijd gebruiken.
 
Net als Windows XP lijken er voor Windows Server 2003 nog verschillende jaren weggelegd als veelgebruikte (bedrijfs)software, ondanks de risico’s die eraan verbonden zijn. Microsoft was radicaal in het opzeggen van ondersteuning voor Windows Server 2003: zelfs zij die harde cash op tafel wilde leggen voor een verlenging vingen bot, in tegenstelling tot de service die het bedrijf gaf nadat het Windows XP had losgelaten.
 
Bedrijven die Windows Server 2003 blijven inzetten, hebben bovendien niet alleen hackers te vrezen: er zou ook wel eens een juridisch staartje aan vast kunnen hangen, indien een van hun klanten vindt dat zij vanwege de verouderde servers niet meer de service leveren die ze beloofd hebben.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business