windows

Een recente enquête onder software-ontwikkelaars toont aan dat er een deukje zit in de reputatie van Microsofts alomtegenwoordige desktopbesturingssysteem.

Advertentie

 
91 procent van alle desktops wereldwijd draaien op Windows – een percentage waaraan weinig veranderd is door de jaren heen. Toch neemt men beweging waar op het desktopfront.
 
Dat laatste laat een recente Amerikaanse enquête zien, afgenomen bij meer dan 13.000 software-ontwikkelaars. Ook al wordt het leeuwendeel van mobiele applicaties op andere platformen gebouwd, voor desktops blijft Windows quasi incontournable. Grootste rivalen OS X (Apple) en Linux hebben respectievelijk vijf en twee procent van het marktaandeel.
 
Maar niet alles is peis en vree in het desktopkoninkrijk van Windows. De auteurs van de enquête waarschuwen dat Microsofts reputatie barstjes begint te vertonen bij ontwikkelaars, vooral in vergelijking met concurrent Apple. Het ecosysteem van die laatste bekoort hen meer in vergelijking met wat Microsoft biedt. “Het is duidelijk dat de toevoegingen bij Windows 8, zoals de geïntegreerde Windows Store en het cross-platform ontwikkelingssyteem, niet zo aantrekkelijk bleken als Microsoft had gehoopt,” stelt het onderzoek. “De poging om het succes van Apple’s desktop store en de geïntegreerde mobiele en desktop platforms te imiteren, heeft gefaald in het creëren van een significant ecosysteem voor ontwikkelaars.”
 
De conclusie van de enquête houdt echter nog geen rekening met de lancering van Windows 10, waarvan de onderzoekers wel voorspellen dat het weer een betere indruk zal maken op zij die de broodnodige software bouwen voor het besturingssysteem.

Advertentie