Nieuws

Europa mengt zich in supercomputer-race

Nadat president Obama onlangs groen licht gaf voor verbeterde supercomputers in de VS, werpt ook Europa zich in de strijd via een ambitieus samenwerkingsplan tussen twee landen.

 
Spanje en Frankrijk hebben een deal gesloten rond HPC (high-performance computing) en gaan samenwerken om hun eigen infrastructuur te verbeteren. HPC technologie, in de volksmond supercomputers genaamd, heeft enkele belangrijke sprongen uitgevoerd in het laatste jaar.

Supercomputerwedloop

Vorige maand nog zette Amerikaans president Obama zijn handtekening onder een document dat de VS in staat stelt om nieuwe supercomputers te bouwen die de competitie met China moeten aangaan. Die kon zich recentelijk terug op de toppositie nestelen van de TOP500, dat ‘s werelds meest krachtige supercomputers oplijst. De Chinese Tianhe-2 computer won met overschot (33,86 petaflops) van de Amerikaanse nummer twee Titan (17,59 petaflops).
 
De vooruitgang in HPC luidt een nieuw tijdperk in: van petaflops (10 tot de 15de macht floating operations per second) evolueren de systemen naar exaflops (10 tot de 18de macht). Ook in Europa wil men een graantje meepikken van die versnelling. Daarom sluiten het Spaanse Barcelona Supercomputing Centre (BSC) en het Franse Commissariat à l’énergie atomique et aux énergies alternatives (CEA) een samenwerkingsverband af.

Eerlijk delen

De organisaties hebben een contract afgesloten om “een globaal competitieve HPC value chain en vlaggenschip industrie te helpen promoten.” Die ambitie ligt in lijn met wat de Europese Commissie zelf heeft uitgelijnd over HPC.
 
“Dit was geen impulsieve beslissing. We zijn samen al enkele maanden projecten aan het ontwikkelen en meenden dat het nuttig zou zijn om die band officieel te maken, om alles efficiënter te organiseren,” stelt Francesc Subirada, manager bij BSC. Jean Gonnard, computer simulatie en It project manager bij CEA, liet het volgende optekenen: “Dit gedeelde project is niet enkel een onderzoekspoging. Het geeft substantiële ondersteuning aan de Europese HPC industrie door het volbrengen van het ultieme doel van de Europese Commissie: het veroveren van een eerlijk deel van de globale markt.”
 
Alhoewel de EU goed is voor 30 procent van HPC sales wereldwijd, hebben de Europese leveranciers maar een aandeel van 5 procent op de globale markt.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business