“Beter te veel dan te weinig!” Wordt er wel eens gezegd. Als ondernemer kan je deze slogan beter niet te letterlijk nemen. Meer staat namelijk niet altijd gelijk aan beter.

Advertentie

 
De hoeveelheid geld die men kan verzamelen van investeerders is voor veel startups het verschil tussen leven en dood. Hiermee kan je namelijk je team uitbreiden, geeft je geloofwaardigheid in de branche en geeft je net dat tikkeltje meer tijd om de dingen goed en doordacht aan te pakken.
 
Al is het in sommige omstandigheden goed veel geld te verzamelen, is te veel geld verzamelen bijna altijd af te raden. Hier zijn enkele redenen waarom je het beter een beetje zuinig aanpakt.
 

Onnodige verspilling

Indien je geen nood hebt aan miljoenen euro’s, probeer ze dan ook niet te verzamelen. Het voelt goed om een buffer aan geld op te bouwen, maar hoe meer geld je op de bank hebt staan hoe rapper je geneigd bent geld uit te geven. En dit uitgeven van geld gaat vaak gepaard met de drang om luxueuzer te leven en werken. Hierdoor verspil je geld aan onnodige zaken, waardoor de verwachte groei van je bedrijf uitblijft.
 

Publiciteit en verantwoordelijkheid

Hoe meer geld een ondernemer weet binnen te halen voor zijn bedrijf, hoe hoger de verwachtingen worden. Grote geldinzamelingen trekken namelijk niet alleen de aandacht van andere investeerders, ook de media staat te springen voor dergelijke verhalen.
 
Wat echter nog harder de aandacht trekt dan veel geld, zijn bedrijven die ten onder gaan ondanks al het verzamelde geld. Investeerders overtuigen van de rendabiliteit van je bedrijf, wordt wel erg moeilijk nadat je slechte resultaten breed zijn uitgesmeerd in de pers.
 

Dorien heeft een achtergrond als programmeur en is bijzonder geïnteresseerd in robotica en biomedische technologie. Al draait ze haar hand ook niet om voor bredere thema’s als security en internet of things.