Met Project Islandwood tracht Microsoft iOS-ontwikkelaars naar zijn eigen platform te lokken. De open-source software stelt hen in staat om hun software makkelijk om te zetten.


AndroidiOSWindows
Wie ervaring heeft met de Windows App Store, zowel op computers als op mobiele toestellen, weet dat die applicatiewinkel soms nogal leeg aanvoelt. Android- en iOS-gebruikers noemen dit dan ook de voornaamste reden om weg te blijven van Windows Phone. Met Project Islandwood wil Microsoft dit probleem de wereld uit helpen.

Open bron

De toolkit is een open-sourceprogramma onder een MIT open-sourcelicentie dat Microsoft een ‘bridge’ noemt. Naast de iOS-naar-Windows-brug staan er nog drie andere bruggen aan te komen met originele namen als Project Westminster. De bruggen kaderen in de visie van Microsoft om hun eengemaakte app store zo aantrekkelijk mogelijk te maken, en eindelijk echt te concurreren met Apple en Google.
Door hun code in de toolkit in te brengen, kunnen ontwikkelaars op eenvoudige wijze hun programma’s beschikbaar maken voor de Windows-gebruiker via Visual Studio 2015. De ontwikkelaars kunnen hun code ook nog uitbreiden met functies voor Cortana. Apps kunnen op deze manier ook werken op x86 en x64-systemen, alsook systemen die gebaseerd zijn op een ARM-structuur.

Android toegelaten

De toolkit die nu beschikbaar is, is echter maar een bèta-versie. De definitieve versie komt uit in de late herfst, samen met een update voor Visual Studio 2015. Een brug voor Android naar Windows, Project Astoria genaamd, komt er ook aan en is momenteel al beschikbaar via een ‘invitation-only tech preview’. Ook deze brug komt eraan in de herfst.
Microsoft voegt aan zijn mobiele platform overigens nog een sublaag toe die toelaat om Android Open Source Project (AOSP) te draaien op Windows Mobile-toestellen.