mobielbetalen

Mobiel betalen heeft ons hart nog niet verovert. Cijfers uit Amerika geven zelfs aan dat early adaptors de functie opnieuw laten vallen.

Advertentie

 
Mobiel betalen heeft nog een zekere weg af te leggen wil het de harten van de consument veroveren. Cijfers in binnen- en buitenland geven aan dat een brede adoptie van de betalingswijze nog op zich laat wachten.
 
Een Amerikaanse enquête onder iPhone 6 eigenaars zag het gebruik van Apple Pay – de populairste mobiele betalingsapplicatie in de VS – terugvallen.In maart 2015 antwoorden nog 15,1 procent van de ondervraagden dat ze de app al eens hadden gebruikt, in juni was dat percentage gezakt naar 13,1 procent.
 
De belangrijkste reden die mensen opgaven waarom ze de app niet probeerden: 32 procent was tevreden met zijn huidige betalingsmethode, en zag er het nut niet van in om over te stappen naar mobiel. Hetzelfde kon afgeleid worden bij mensen die applicatie wel een kans gaven: ongeveer de helft zag na een eerste gebruik van de app af om hun smartphone verder aan de kassa boven te halen, omdat ze er niet van overtuigd waren dat het sneller was dan betalen met een kaart.
 
In België is mobiel betalen zowat anderhalf jaar mogelijk. Ook bij is er nog geen drang om daar ook gebruik van te maken. Duidelijke cijfers over de Belgische adoptie zijn er niet, maar een studie uit 2013 liet al zien dat de meesten onder ons niet wakker lagen van mobiel betalen: maar 26 procent zou het nog maar overwegen om een dergelijke applicatie uit te proberen mocht er een garantie zijn dat deze veilig was.
 
Op zich lijkt mobiel betalen een logische evolutie die verder vloeit uit de groeiende populariteit van de smartphone. Het toestel vervangt nu al voor vele mensen de traditionele gsm, horloge, krant en nog een resem andere dingen, waarom dan ook niet de portefeuille naar de geschiedenis verbannen? Blijkbaar zijn we toch terughoudender om ook onze bankrekening in ons mobiel leven te integreren.

Advertentie