cloud

Er kunnen enkele legitieme vraagtekens geplaatst worden bij de rendabiliteit van services die zich exclusief richten op het aanbieden van data-opslag in de cloud.

 
Zowel Dropbox als Box kunnen sterke financiële cijfers voorleggen dit jaar. Box heeft een geschatte waarde van 2 miljard Amerikaanse dollar, Dropbox zelfs 10 miljard dollar. Toch staan de cloudbedrijven voor een grote uitdaging, willen ze nog relevant blijven in de volgende jaren als het om de bedrijfssector gaat.
 
Het gaat niet om de specifiek bedrijven, maar om hun kernservice, waarvan gebruikers enkel kunnen gebruik maken in de cloud. Momenteel is er een race naar de bodem gaande als het om IaaS-services gaat, platformen die toelaten om bestanden in de cloud op te slaan en te delen.
 
Dat verklaart alleszins Vineet Jain, CEO van Egnyte, aan nieuwswebsite Business Insider. Egnyte is een concurrerende service die hybride clouddiensten aanbiedt. Uiteraard spreekt Jain deels voor eigen winkel, maar de manager heeft ook een punt. “Iedereen wil de low-end cloud markt veroveren,” zegt Jain. “Wanneer je ziet dat Microsoft en Google hun diensten praktisch gratis weggeven, dan wordt het zeer moeilijk om daarmee te concurreren.”
 
Bovendien zal een fysieke opslagplaats belangrijk blijven voor bedrijven, onder andere om gevoelige informatie veiliger te bewaren. Volgens Jain zal een eenzijdige cloudstorage bedrijf als Dropbox of Box binnen twee jaar niet meer rendabel zijn.
 
Hij is niet de enige die die mening is toegedaan. Ook onderzoeksorganisatie Gartner heeft gelijkaardige opmerkingen gemaakt in zijn jaarlijkse Magic Quadrant rapport, specifiek over Box. “Box’s service is enkel beschikbaar in de publieke cloud. […] De migratie of replicatie van bedrijfsdata naar Box’ cloud opslag is geen geschikte optie voor sommige IT bedrijven.”