Artificiële intelligentie kan steeds meer routine en repetitieve taken die momenteel uitgevoerd worden door mensen overnemen. Dit heeft radicale veranderingen in de jobmarkt tot gevolg.

Advertentie

 
Films waarschuwen ons al jaren voor intelligente machines die onze levens overnemen. Hierbij negeren ze echter een veel plausibelere toekomst: machines die onze jobs overnemen. Een groeiend aantal economisten en onderzoekers van artificiële intelligentie raden de maatschappij aan zich voor te bereiden op het grote aantal jobs die geautomatiseerd zullen worden.
 

Het tijdperk van de machines

Volgens Erik Brynjolfsson en Andrew McAfee, twee economisten aan de Massachusetts Institute of Technology (MIT), verdwijnen jobs momenteel sneller dan dat deze gecreëerd worden. In hun boek, ‘The second machine age’, schrijven ze dat de eeuwenoude link tussen werkgelegenheid en productiviteit wel eens gebroken kan zijn door de opkomst van artificiële intelligentie.
 
Tijdens het grootste deel van de twintigste eeuw groeide de productiviteit van de Verenigde Staten evenveel met het aantal werkers. Vanaf 2000 zijn beide trends echter steeds harder uit elkaar gaan groeien. “In de Verenigde Staten is het erg duidelijk dat de ratio tussen jobs en productiviteit al een eeuw aan het zakken is. Het aantal mensen dat werkt is lager en het gemiddelde inkomen is ook gestagneerd,” vertelt Brynjolfsson.
 
“Technologie heeft altijd jobs gecreëerd en jobs vernietigd. Het probleem is dat de jobs die worden gecreëerd erg verschillen van de jobs die worden gecreëerd,” voegt hij hieraan toe.
labor
 

Positieve effecten

Niet iedereen ziet de toekomst echter donker in. Volgens Robert D. Atkinson, de president van de Information Technology & Innovation Foundation (ITIF), zouden de negatieve effecten van automatisering worden geneutraliseerd door het positieve effect dat het heeft op de kosten.
 
Volgens hem zouden door de toegenomen efficiëntie de prijzen van producten namelijk zakken en de lonen stijgen. “Indien we erin slagen de productiviteit te verdrievoudigen in een eeuw, zouden klanten geen gebrek hebben aan dingen om geld aan uit te geven. Dit zal op zijn beurt weer nieuwe jobs creëren,” legt hij uit.
 
Anderen geloven dan weer dat bedrijven machines zullen gebruiken om mensen te helpen bij hun jobs, in plaats van hun jobs over te nemen. De saaie repetitieve kanten van jobs kunnen worden uitgevoerd door machines, zodat werknemers zich kunnen concentreren op creatieve en andere taken waar artificiële intelligentie moeite mee heeft.
 

Veranderende wereld

Of u nu gelooft dat machines een gevaar zijn voor uw job, of net nieuwe opportuniteiten zal bieden, één ding is zeker: Machines zullen de wereld voorgoed veranderen. We kunnen ons dus maar beter voorbereiden op deze veranderende wereld, willen we kans maken op een goede job in de toekomst.