Einde van eerste Bitcoin Era, tweede Era wordt interessant

De opkomst en ondergang van bitcoins gebeurde razendsnel. Nu Mt.Gox werd opgedoekt, lijkt de tijd meteen rijp voor een wederopstanding.

 
Mark Karpeles, voormalig topman van bitcoin-beurs Mt.Gox, is een omstreden figuur. Volgens velen een crimineel genie, volgens anderen een idioot die zijn spiegelbeeld nog niet kan herkennen. Hoe het ook zij, hij is de verantwoordelijke voor de bitcoin hyp en diens ondergang. Toch lijken de assen van het eerste Bitcoin Era vruchtbare grond te zijn voor de onmiddellijke wederopstanding. De tweede Era belooft overigens erg interessant te zullen zijn.
 
Momenteel is het nog onduidelijk hoeveel geld Karpeles gestolen of verloren heeft van zijn investeerders. De Japanse politie raamt het bedrag momenteel op 387 miljoen dollar. Zijn gedrag wordt gezien als even onvergeeflijk als het excentriek was, om nog maar te zwijgen over zijn slechte tactieken. Naar verluidt experimenteerde hij lustig met bitcoins. Zo zou hij eens miljoenen bitcoins op een live server hebben gezet om software te testen.
 
Desondanks de implosie van de bitcoinmarkt – op een gegeven ogenblik was één bitcoin 1147 dollar waard, vandaag nog slechts 282 dollar – lijkt de digitale munt steeds nadrukkelijker de weg te vinden naar de main stream. Wat begon als een munt voor nerds, werd al snel overgenomen door grote investeerders die zich baseerden op de gespeculeerde waarde van de markt, in plaats van op de technologie die erachter zat.

Wilde Westen op Wall Street

Binnenkort opent de eerste ‘gelicensieerde’ bitcoin Exchange op Wall Street. Het wordt de ratificering van het wilde westen, een goedkeuring van wild speculeren en, voor velen, geld verliezen. Het zal afwachten zijn welke impact deze nieuwe beurs zal hebben op de traditionele marktplaatsen. Misschien betalen we binnenkort allemaal wel met bitcoin via onze smartphone?

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business