Huawei verstevigt zijn positie op de smartphonemarkt en wordt ’s werelds nummer 3, terwijl Microsoft stevig moet inboeten. Komt het nog goed voor de Amerikanen?

Advertentie

marktaandeel grafiek
In België was Huawei al langer de nummer drie op vlak van smartphones, maar nu moet Microsoft wereldwijd zijn derde plek afstaan. De Chinese telefoonfabrikant blijft zo naam en faam vergaren. Een studie van marktanalyst Strategy Analytics maakte de – voor Microsoft – dramatische cijfers bekend. Samsung blijft nummer 1, terwijl Apple de tweede stek behoudt.
Tijdens het tweede kwartaal van dit jaar kromp het marktaandeel van de reus uit Redmond van 11,9 procent naar 6,4 procent ten opzichte van vorig jaar; dat is bijna een halvering. In concrete cijfers betekent het een daling van 50,3 miljoen verkochte toestellen naar 27,8 miljoen toestellen. Huawei maakt de omgekeerde beweging en zag zijn aandeel stijgen van 4,8 procent naar 7 procent. In aantallen komt dat neer op een stijging van 20,6 miljoen verkochte toestellen naar 30,6 miljoen toestellen. Dit jaar zal het aandeel van Huawei waarschijnlijk nog sterk stijgen als zij effectief de nieuwe Nexus mogen uitbrengen.
Het is de zoveelste klap voor Microsoft sinds het fabrikant Nokia overnam voor een bedrag van om en bij de 7 miljard dollar. De Lumia-toestellen weten vooralsnog geen groot publiek aan te spreken. Het zal echter hopen met de release van Windows 10 alsnog potten te kunnen breken. De release van Windows Phone 10 wordt ergens dit najaar verwacht. Momenteel is de concurrentie echter te groot.
Huawei doet het dus wel goed, ondanks de stevige concurrentie van zowel wereldwijde spelers, als van andere Chinese merken. Xiaomi doet immers zijn uiterste best om Huawei naar de kroon te steken. Momenteel komen ze nog niet echt in de buurt, maar niettemin behaalt Xiaomi momenteel een marktaandeel van 4,6 procent met 15,1 miljoen verkochte toestellen.

En de rest?

Top dog Samsung blijft ondertussen ook marktaandeel verliezen. Toch komt het nog steeds aan een stevige 20,5 procent (vorig jaar was dat nog 22,3 procent). Het is voor de Zuid-Koreanen al het zevende kwartaal op rij dat ze hun aandeel zien krimpen. Samsung wil deze cijfers toch terug opkrikken, en heeft daartoe prijsverlagingen aangekondigd voor zijn duurste toestellen.
Nummer twee, Apple, vergaarde marktaandeel en steeg van 8,2 procent naar 10,9 procent. Eén op tien smartphones draait met andere woorden op iOS, wat zeker niet min is. Zeker wanneer je weet dat Apple elk jaar slechts één toestel uitbrengt (of twee, naargelang je de 6 plus als een apart model beschouwt), altijd aan een zeer hoge prijs, terwijl Samsung de markt overspoelt met toestellen in alle segmenten.
Algemeen gezien lijkt de smartphonemarkt volledig verzadigd te zijn: wereldwijd wist deze markt dit jaar slechts met 2 procent te groeien. Het is de kleinste groei van de afgelopen twee jaar.