Nog nooit is er zoveel ophef ontstaan over een digitale munt als bitcoin. Zeker in tijden van financiële onzekerheid, zoals in Griekenland, zien velen het als alternatief om geld veilig en wettelijk over te schrijven.

Advertentie

 
Nog nooit is er zoveel ophef ontstaan over een digitale munt als bitcoin. Zeker in tijden van financiële onzekerheid, zoals in Griekenland, zien velen het als alternatief om geld veilig en wettelijk over te schrijven.
 
In hun boek ‘Het tijdperk van crypto valuta’ leggen Paul Vigna en Michael Casey, twee journalisten van The Wall Street Journal, het fenomeen bloot. Het lijvige boek (bijna 400 bladzijden) gaat niet enkel over bitcoin, al gaat er wel het meeste aandacht naar deze (relatief) nieuwe virtuele munt.
 

Mytische figuur

 
Het verhaal rond bitcoin is dan ook opmerkelijk. De munt werd in eind oktober 2008, dus in volle financiële crisis, opgericht via een e-mail naar vooraanstaande cryptografen. De mail kwam van iemand die zich als Satoshi Nakamoto omschreef. De ware identiteit van de bitcoin-oprichter is overigens nooit echt onthuld. Het maakte Satoshi Nakamoto, iemand die mogelijk als persoon nooit heeft bestaan, tot een mytische figuur.
 
Bitcoin is en was bij oprichting geen pure munt, maar eerder een keten van digitale handtekeningen. Al kan bitcoin op deze manier wel als digitaal geld worden aanzien. U kan dus bicoins bezitten en ermee betalen. Elke eigenaar maakt dan de munt over naar een nieuwe eigenaar door digitaal een hash van de voorgaande transactie en de publieke sleutel van de nieuwe eigenaar te genereren en deze achter de munt toe te voegen.
 

Voordelen

 
Digitale munten als de bitcoin hebben aanzienlijke voordelen. De belangrijkste is dat er geen centraal bankensysteem meer nodig is, wat fors doet besparen op kosten van tussenpersonen. De hele boekhouding van wie aan wie heeft betaald baseert zich op een technologisch peer-to-peer-systeem. Door deze ingewikkelde boekhouding kan u, zoals met echt geld, bitcoins slechts één keer uitgeven.
 
Een ander voordeel, naast de lagere transactiekost en onafhankelijkheid ten aanzien van het bankensysteem, is dat bitcoins erg toegankelijk zijn. Vooral in jonge economieën of ontwikkelingslanden waar slechts een minderheid een eigen bankrekening heeft. Het boek ‘Het tijdperk van crypto valuta’ begint niet voor niets met het verhaal van een meisje uit Afghanistan dat betaalt wordt voor freelance schrijfwerk en dankzij bitcoin eindelijk heer eigen geld kan beheren.
 

Obstakels

 
De auteurs benadrukken in hun boek het potentieel van digitale munten als bitcoin. Ze voelen zich gesterkt door de forse groei in gebruikers en leveranciers die bitcoin aanvaarden als betaalmiddel. Toch beseffen ze dat, bijvoorbeeld in vergelijking met betaalsystemen als Visa en Mastercard, bitcoin nog slechts klein bier is. Minder dan 1 procent van de omzet van Amerikaanse handelaren wordt bijvoorbeeld in bitcoin verhandeld.
 
Als bitcoin echt wil doorbreken, moet het enkele obstakels wegwerken. Enerzijds is er het winnen van vertrouwen. Eenmaal een bitcoin verstuurd, kan u ze niet meer terughalen. Er is bijvoorbeeld geen compensatie zoals kredietkaartmaatschappijen die bieden als er iets met de transactie niet in orde was. Een aantal recente incidenten, waaronder het opdoeken van online drughandel Silk Road (waar de drugs via bitcoins werden verhandeld), deed dat vertrouwen alvast geen goed.
 
Een ander obstakel zijn de gigantische fluctuaties. Van september 2013 tot september ging de waarde van de bitcoin eerst 130 naar 1.1165 dollar. Om na berichten van een hack bij Mt. Gox, een groot wisselkantoor in bitcoins, terug te zakken naar 350 dollar. En dat voor een munt. Of met andere woorden: niemand wil bij de groenteboer 10 procent meer betalen voor dezelfde producten als de week ervoor.
 
Misschien nog het meest waarschijnlijke scenario is dat de huidige financiële wereld elementen van digitale munten als bitcoin, waaronder hun geavanceerd registratiesysteem, zal gebruiken voor hun eigen werking. Hoe groot de impact van bitcoin en co zal zijn, is dus nog koffie kijken. Maar dat de impact nog zal toenemen, onder welke vorm dan ook, staat vast.
Het tijdperk van crypto valuta – hoe bitcoin en andere digitale munten de wereld voorgoed veranderden, Paul Vigna en Michael Casey, Business Contact, 384 pagina’s, ISBN: 9789047008002


Geen velden gevonden.
William Visterin is B2B hoofdredacteur bij Minoc Media Services. Hij staat in voor het vakblad Smart Business en de seminar reeks Business Meets IT, waar hij ook als keynote spreker fungeert. Ook een flink deel van de zakelijke content en research (over oa cloud, datacenter, mobile, security, business software, outsourcing, telecom,…) is van zijn hand. William schrijft én spreekt over IT, telecom, internet en business, en het liefst zelfs over allevier tegelijk.