Ruim één bedrijf op vier gebruik in ons land business intelligence & analytics. Al is BI een vlag die vele ladingen dekt.


 
Ruim één bedrijf op vier gebruik in ons land business intelligence & analytics. Al zit business intelligence, onder andere inzake rapportering en analyse, ook vaak in andere pakketten voor bedrijfssoftware vervat.
 
Ook hier geldt de redenering dat heel vaak Microsoft-technologie wordt gebruikt voor rapportering in Excel. Ook al wordt dat niet door iedereen aanzien als ‘echte’ business intelligence. Los hiervan speelt Microsoft in deze markt zeker een rol van betekenis.
 
Bij de marktcijfers bevinden zich de grote platformspelers als SAP, IBM en Microsoft. Daarnaast zijn er ook heel erg verdienste partijen zoals SAS Institute, Microstrategy en Qlik.
Marktaandeel_BI
Bedrijven zijn opvallend genoeg het meest tevreden over Microsoft. Dat bedrijf haalt een cijfer van 7,3 op 10. SAP haalt 6,2 op 10, en ligt daarmee een heel klein beetje onder het gemiddelde.
 
Bedrijven zijn overigens meer tevreden over op maat ontwikkelde BI-software. Die toepassingen halen een cijfer van 6,5. Ook al blijven de verschillen met het gemiddelde van 6,3 eerder klein.
 
De cijfers staan in het ICT-Jaarboek, een referentie op het vlak van zakelijk IT, inzake marktaandelen, prioriteiten en de situatie bij Belgische organisaties. U kan het ICT-Jaarboek hier bestellen.
 
 
 
 
 

William Visterin is B2B hoofdredacteur bij Minoc Media Services. Hij staat in voor het vakblad Smart Business en de seminar reeks Business Meets IT, waar hij ook als keynote spreker fungeert. Ook een flink deel van de zakelijke content en research (over oa cloud, datacenter, mobile, security, business software, outsourcing, telecom,…) is van zijn hand. William schrijft én spreekt over IT, telecom, internet en business, en het liefst zelfs over allevier tegelijk.