werknemers

Bedrijven doen regelmatig een beroep op IT outsourcing en uitbesteding. Drie domeinen staan hierbij voorop: applicaties , externe netwerken en IT consulting. Maar bij wie kloppen ze aan?

Advertentie

 
Geen enkele markt is zo verdeeld als de IT-dienstenmarkt. De IT-partners voor bedrijven zijn erg divers met spelers van divers allooi (lokaal, internationaal) en vaak ook hun eigen specialiteit en doelgroep. KMO’s gaan ook vaak aankloppen bij hun reseller, grote bedrijven eerder bij een traditionele outsourcer als IBM, Accenture of HP.
 

Twee grote domeinen

 
Smart Business deed naar jaarlijkse gewoonte onderzoek naar de IT-markt in België. Hier komt ook outsourcing in aan bod.
 
Voor het eerst dit jaar verdelen wij de markt in twee grote groepen. Enerzijds zijn er de spelers voor alles wat met applicaties te maken heeft, zoals softwareontwikkeling. Anderzijds behandelen we de marktaandelen op het vlak van infrastructuur.
 
Er zijn nog andere vormen van outsourcing, zoals workplace, hosting of business process outsourcing. Maar met applicaties versus integratie/infrastructuur hebben we wel de belangrijkste twee.
 
De markt is, zoals hoger reeds aangehaald, erg versnipperd in ons land. De marktaandelen (onderzoek bij Belgische bedrijven die IT uitbesteden) bevestigen dit.
marktaandeel_outsourcing
Outsourcing_infra
 
Sommige partijen zoals IBM, Cegeka en RealDolmen duiken zowel op bij applicaties als infrastructuur. Andere partijen, zoals HP, Proximus en Dimension Data kunnen we toch vooral plaatsen in het domein van integratie en infrastructuur.
 
De cijfers staan in het ICT-Jaarboek, een referentie op het vlak van zakelijk IT, inzake marktaandelen, prioriteiten en de situatie bij Belgische organisaties. U kan het ICT-Jaarboek hier bestellen.
 
 

William Visterin is B2B hoofdredacteur bij Minoc Media Services. Hij staat in voor het vakblad Smart Business en de seminar reeks Business Meets IT, waar hij ook als keynote spreker fungeert. Ook een flink deel van de zakelijke content en research (over oa cloud, datacenter, mobile, security, business software, outsourcing, telecom,…) is van zijn hand. William schrijft én spreekt over IT, telecom, internet en business, en het liefst zelfs over allevier tegelijk.