Nieuws

Miljardenschandaal bij Toshiba: winst ligt 3 keer lager

Na een onafhankelijke audit van het Japanse concern blijkt dat het bedrijf zijn winstcijfers systematisch vervalste. Toch stegen de aandelen met 6%.

 
Hisao Tanaka, huidig ceo van Toshiba, stapt samen met zijn twee voorgangers op bij het Japanse technologieconglomeraat. Die voorgangers bekleden tot vandaag nog steeds prominente functies binnen het bedrijf. De drie heren bekenden reeds op de hoogte te zijn geweest van de boekhoudkundige fraude.
 
Uit de audit blijkt dat de winstcijfers van Toshiba maar liefst drie keer lager waren dan de boekhouding aangaf. Het is meteen het grootste Japanse fraudegeval sinds de zaak rond camerafabrikant Olympus in 2011, toen er een bedrag van 1,5 miljard mee gemoeid was. Toshiba topman Tanaka: “Ik zie dit als het meest schadelijke voorval in de 140-jarige geschiedenis van ons bedrijf. Ik denk niet dat we ons snel over deze problemen heen zullen kunnen zetten.”
 
In de Japanse bedrijfscultuur betekent het sociale zelfmoord om in te gaan tegen een wens van de bazen, een culturele gewoonte die aan de basis ligt van het schandaal. Tanaka en zijn vicevoorzitter Norio Sasaki oefenen immers al jaren druk uit op de verschillende afdelingen van het conglomeraat om onrealistische doelstellingen te behalen. Om die wensen in te lossen, werden de winsten, met medeweten van de bazen, overschat en de schulden met vertraging gerapporteerd.

Slechte reclame

Toshiba is het op negen na grootste bedrijf van Japan en is actief op verschillende domeinen, van computers tot kerncentrales. Dergelijke grootmacht die betrokken blijkt bij een fraude op zo’n schaal, kan de uitstraling van Japanse bedrijven erg schaden: “Dit geeft buitenlandse investeerders een gevoel van onzekerheid rond de communicatie van Japanse bedrijven over hun resultaten,” stelde Naoki Fujiwara, een Japanse fondsenbeheerder. “Dit zal een impact hebben op alle Japanse bedrijven. We lopen het risico dat er minder geïnvesteerd wordt.”
 
Gek genoeg was er een zekere opluchting waar te nemen bij investeerders. De schrik zat er namelijk in dat er bij de audit nog meer lijken uit de kast zouden vallen. Het uitblijven van andere verdoken zaakjes, bleek genoeg om het aandeel van Toshiba met zes procent vooruit te helpen. Bij de aankondiging van de externe audit had het aandeel echter al klappen gekregen met een verlies van twintig procent tot gevolg.
 
De bewindvoerders werden overigens niet aangeklaagd.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business