Reboot: Monitoren

Breed of extra breed? En hoe belangrijk is de beeldschermresolutie? Ook de discussie over monitoren kan verhit oplopen in bedrijven. Deze reboot behandelt het onderwerp beeldschermen.

 
De zomer is de perfecte periode om uw kennis van business IT af te stoffen. De reeks Reboot overloopt enkele bekende en minder bekende begrippen uit elk segment van de sector.
 
Is er een groot verschil tussen goedkope of dure monitoren?
 
Of u nu met een laptop of desktop werkt, monitoren blijven erg relevant. Een dure monitor is meestal beter dan een goedkopere, maar u moet daarom zeker niet altijd voor de duurdere optie kiezen. Er bestaan professionele varianten, maar daar haalt u enkel voordeel uit wanneer u als bedrijf regelmatig moet werken met kleurechte beelden. Al de rest heeft met een klassieke monitor al ruim voldoende, en moet u rekenen op minimaal 150 euro voor een 24 inchmonitor. Hoe groter de monitor, hoe sterker de prijs stijgt. Let er wel telkens op, zeker bij goedkope modellen, dat alle benodigde aansluitingen aanwezig zijn om uw computer vlot aan te sluiten. Wie zijn monitor graag ophangt aan een beugel, moet uitkijken of de monitor VESA-compatibel is.
 
Welk formaat van monitor heb ik nodig?
 
De grootte van een monitor is lastig te kiezen, maar gemiddeld gezien is 24 inch tegenwoordig de norm. De fabrikanten durven tegenwoordig vlot naar 28 of zelfs 34 inch te gaan, maar op de werkvloer lijkt ons dat absoluut overbodig. Dan kan u beter twee monitoren van 24 inch kiezen om grondig mee te werken, dan één met een groter formaat. Enkel wanneer u met grafische tekeningen werkt, kan een grotere monitor wel extra handig werken. Wilt u meerdere monitoren naast elkaar plaatsen om verschillende datavelden weer te geven? Let dan zeker op de schermrand van de nieuwe toestellen. Tegenwoordig is een schermrand van enkele millimeters al mogelijk waarmee u van een haast randloze ervaring kan genieten. Het enige waar u niet op moet letten, zijn de zogenaamde ‘curved’ monitoren. Zo’n curve heeft absoluut geen meerwaarde en is enkel mooi om aan de receptie te installeren om aan iedereen te tonen.
 
Breed of extra breed?
 
Vroeger had u de klassieke 4:3-schermverhouding, maar met de komst van flatscreens is die standaard snel omgeruild voor 16:9 of 16:10. Die laatste is ideaal voor kantoorwerk, maar vindt u steeds moeilijker omdat fabrikanten de voorkeur geven aan de algemene 16:9-schermverhouding. Een nieuwe standaard vindt sinds kort zijn weg naar de bedrijfswereld: 21:9. Deze beeldverhouding zorgt ervoor dat u gemakkelijk twee vensters naast elkaar kunt openen, wat een optionele tweede monitor overbodig maakt. Wie ooit met een 21:9-monitor heeft gewerkt, wil nooit meer iets anders. Voorlopig zijn de prijzen van dergelijk monitoren nog behoorlijk hoog, maar we verwachten de komende jaren een stille prijsdaling wanneer het aantal verkochte monitoren van dit type toeneemt.
 
Hoe belangrijk is de schermresolutie?
 
De schermresolutie van uw monitor is zowat het belangrijkste waar u op moet letten. Een hogere schermresolutie betekent automatisch meer werkruimte, maar ook scherpere tekens wanneer u tekst moet lezen. Het belang van een hoge schermresolutie mag absoluut niet worden onderschat. Het is pas wanneer u die hogere resolutie hebt gezien, dat u snapt wat we bedoelen. Het is ook belangrijk om een hogere schermresolutie te kiezen. 24 inchmonitoren kiezen best de Full HD-resolutie, 27 inchmodellen kiezen best WQHD (2.560 x 1.440 pixels). Wil u uzelf echt trakteren om een haarscherp beeld? Dan is een 4K-monitor een absolute must. Alles wordt niet alleen scherper, u geniet ook van veel meer werkruimte op uw scherm. Een 4K-monitor is viermaal scherper dan een klassiek Full HD beeld. Wie er het budget voor heeft, doet absoluut geen miskoop.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business