Achtergrond

Microsoft geeft mobiel niet op

Recente uitspraken van Microsoft CEO Satya Nadella maken duidelijk dat de mobiele afdeling een integraal deel uitmaakt van zijn toekomstplannen.

Ondanks het feit dat Microsoft onlangs nog 7800 mensen de laan uitstuurde, voornamelijk werknemers van de telefonietak, klinkt het bij de ramenexpert dat het mobiele platform nog aan zijn echte leven moet beginnen. Mary Jo Foley, van onze moedersite ZDNet.com, had een verhelderend gesprek met grote baas Satya Nadella, waarin hij zijn visie met ons meedeelt.

Zeg niet Windows Mobile tegen Windows mobile

Een hoofdletter kan veel verschil maken. Zo heeft King Robert altijd net iets meer macht en standing dan king robby. Ook bij Microsoft kennen ze deze distinctie maar al te goed. Zo is Windows Mobile de naam voor het platform dat we kennen als de ietwat gefaalde poging om Android en iOS bij te benen. Met een klein beetje verbeelding kunnen we hier ook de tablets bijzetten die Windows 10 draaien op hun Intel- en ARM-gebaseerde processoren.

Windows mobile is daarentegen een veel ruimere categorie die alles omvat dat draagbaar is: de Lumia telefoons, tablets, Band, de HoloLens en alle systemen die gebouwd worden door OEM’s en zo deel uitmaken van het Windows mobile ecosysteem. Nadella rekent hier ook nog eens alle apps en diensten bij die werken op Windows Mobile, Windows 10 voor tablets, iOS en Android. Windows Mobile is met andere woorden slechts een klein deeltje van het grotere plan.

‘Platform’ betekent niet ‘Cross Platform’

Steve Ballmer vormde Microsoft om van een bedrijf met als doel “een pc plaatsen op elk bureau en in elk huishouden’, naar een hedendaags bedrijf met de leuze ‘toestellen en dienstn’. Onder Nadella evolueerde dit verder naar ‘productiviteit en platformen’. De huidige CEO wil daar niet mee zeggen dat ze al hun diensten beschikbaar moeten maken voor de platformen van concurrenten, maar wel dat hun eigen platformen met elkaar kunnen communiceren. Windows, Azure en Office zijn immers de steunpilaren van het moderne Microsoft. En dit geldt voor Nadella evenzeer als ‘cross platform’.

De eerste HoloLens zal zich richten op bedrijven

Iedereen die bezig is met de HoloLens, richtte zich de voorbije weken op de voortreffelijke toepassing van de virtuele werkelijkheid op spellen als Minecraft en TV en filmdemo’s. Nadella wil zich met de eerste versie echter voornamelijk richten op bedrijfstoepassingen. De HoloLens, wanneer die eindelijk uitkomt, zal een belangrijke pion worden in het al dan niet welslagen van een Windows mobile ecosysteem.

Bundels zijn weer hip

In een ver verleden kon je de programma’s van de Office suite allemaal afzonderlijk aankopen. De programma’s werden echter pas echt populair wanneer de ruitenmaker ze begon te bundelen in de alom bekende suites. In recente jaren werd deze suite ook in de cloud beschikbaar en was Office 365 vooral bij bedrijven heel populair. Daar kwamen bovendien nog de Enterpise Mobility Suite bij alsook de Operations Management suite, Azure Stack en Cortana Analytics Suite. Het ziet ernaar uit dat Microsoft weinig apps in de toekomst nog onafhankelijk zal verkopen.

De klant voor zijn, is de sleutel om concurrentie te overwinnen

Volgens Nadella was de grootste fout van Microsoft in het verleden om de PC te blijven erkennen als centrale HUB voor alles. Voor vele mensen hebben smartphones en tablets deze functie echter overgenomen en dient de computer nu meer gezien te worden als het werkpaard. Een bedrijf dat enkel kan anticiperen zal nooit de concurrentie voor zijn. Ziedaar, de filosofie achter Microsoft Continuum.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business