Het gaat weer beter met de export van de Vlaamse technologiebedrijven, zo blijkt uit een analyse van Agoria. Al zijn er ook problemen.

Advertentie

 
De Vlaamse technologiebedrijven hebben vorig jaar voor 56 miljard euro aan producten geëxporteerd. In het crisisjaar 2009 zakte de export tot 43 miljard euro. Sindsdien stijgt onze export elk jaar weer, hoewel de sector een belangrijk aantal bedrijven verloor.
 
De exportcijfers van andere Europese landen zoals Duitsland en Nederland stijgen bovendien nog sneller dan die van België.“Het goede nieuws is dat de technologiebedrijven steeds meer exporteren. Het slechte nieuws is dat we marktaandelen in het buitenland zijn verloren”, stelt Wilson De Pril, directeur-generaal van Agoria Vlaanderen.

Divers

 
De export van de technologische industrie is goed voor ruim 30 procent van de totale export van het Vlaams gewest en daardoor bij uitstek de ideale graadmeter van de toestand van onze economie.
 
Ze is bovendien erg divers; voertuigen, vliegtuigonderdelen, landbouw- en textielmachines, metaal-en kunststofproducten, elektronica, softwareproducten, …

Kerktoren

 
Als we exporteren, dan doen we dat eerder nabij. We exporteren namelijk vooral naar andere EU-landen (38 procent gaat naar onze drie buurlanden) terwijl andere EU-landen er nog beter in slagen nieuwe exportmarkten in verre groeilanden zoals China, India, Mexico en Zuid-Afrika aan te boren.
 
 


William Visterin is B2B hoofdredacteur bij Minoc Media Services. Hij staat in voor het vakblad Smart Business en de seminar reeks Business Meets IT, waar hij ook als keynote spreker fungeert. Ook een flink deel van de zakelijke content en research (over oa cloud, datacenter, mobile, security, business software, outsourcing, telecom,…) is van zijn hand. William schrijft én spreekt over IT, telecom, internet en business, en het liefst zelfs over allevier tegelijk.