griekenland

Onderzoeksorganisatie IDC voorspelt zwarte sneeuw voor Griekenlands IT-markt. Of het land nu wel of niet in de eurozone blijft, de sector zal klappen krijgen.


Hoe heeft technologie een impact op je business?
Ontvang elke week het zakelijk IT-nieuws rechtstreeks in je inbox! 
Onverwacht is het niet, maar nog altijd een stevige dreun: de verkoop van IT-producten in Griekenland valt in het volgende jaar terug met 18 procent. Dat berekende analysebureau IDC. Gezien over een langere periode tot 2019 zou de sector tot zo’n 3,7 miljard Amerikaanse dollars verliezen. De sterke daling zal ook de Europese cijfers beïnvloeden, maar beperkter. IDC voorspelt dat de groei van de Europese IT-markt met minder dan een procent zal afnemen in 2016. Griekenlands ICT-sector lijkt enkele magere jaren tegemoet te gaan, nadat eerder ook al bekend werd dat veel IT-ers het land verlaten.
 
De onderzoeksorganisatie ziet de afname gebeuren, onafhankelijk van of het land nu wel of niet in de eurozone blijft. Blijft het land de Europese munt gebruiken, dan is het verlies in 2016 iets beperkter, tot 12 procent in plaats van 18 procent. Ook de impact op de Europese markt in zijn geheel zou in beide gevallen relatief klein blijven, alhoewel IDC de groei sterker ziet afkalven als de Grexit een feit is, door het psychologische effect op consumenten en investeerders.
 
Vooral hardware zou het gelag betalen van Griekenlands onzekere toekomst. “Hoewel macro-economische shocks als een potentiële Grexit meestal een impact hebben op alle technologische domeinen, geloven we dat het hardwarebudget het hardst geraakt zal worden, zeker in de periode 2015-2017, aangezien regelmatige onderhoudsrekeningen en langere contracten software en services zullen beschermen – tot op een zekere hoogte,” zegt Giorgio Nebuloni, research director bij IDC.