Analyse: de inhaalrace van Windows

Jarenlang was Windows het populairste besturingssysteem. Maar in het post-pc tijdperk liggen de kaarten anders. Windows 10 is op achtervolgen aangewezen. Een analyse.

 
Terwijl het zijn eigen mobiele divisie opdoekt en 7.800 banen schrapt, wil Microsoft binnen drie jaar Windows 10 op meer dan 1 miljard toestellen krijgen. Dat stelde Windows-opperhoofd Terry Myerson (zie foto) onlangs nog op de ontwikkelaarsconferentie Build. ”Geen enkel ander platform in eender welk ecosysteem is beschikbaar op 1 miljard apparaten”, aldus Myerson.
 
Om dat doel te bereiken is het voor Microsoft niet voldoende om Windows 10, dat deze zomer beschikbaar zal zijn, op zo veel mogelijk nieuwe toestellen te krijgen. Gebruikers moeten ook overtuigd worden om hun oude toestellen te upgraden naar het nieuwe besturingssysteem, en daar knelde het schoentje in het verleden.
 
Een manier waarop Microsoft daar nu wel in hoopt te slagen, is door Windows 10 gratis aan te bieden aan bestaande gebruikers van Windows 7 en Windows 8. Al zal het niet simpel zijn om bedrijven over de streep te trekken. Zij hebben hun hele IT-infrastructuur vaak opgebouwd rond oude Windows-versies.

It’s the app, stupid

Als Microsoft ook bedrijven weet te overtuigen om over te stappen, en vervolgens erin slaagt om de kaap van 1 miljard toestellen te ronden, heeft het een veel sterker verhaal naar ontwikkelaars toe om voor Windows apps te bouwen. Vooral daar zal een belangrijke strijd worden geleverd met Android en Apple. De inhaalrace zit voor een flink stuk hier.
 
Naast de ontwikkelaars worden ook de IT-afdelingen en systeembeheerders beoogd. Zo probeert Microsoft bedrijven, en hun IT-afdelingen, meer controle en flexibiliteit te bieden inzake updates. De service zal gratis aangeboden worden bij toestellen met Windows Pro of Windows Enterprise. Hiermee kunnen systeembeheerders het tempo van updates zelf bepalen op niveau van de individuele pc.
 
Als Microsoft de inhaalslag zou kunnen maken, gebeurt het ongetwijfeld vanuit de omgeving waar het bedrijf sterk staat: de bedrijfsmarkt. In de consumentenmarkt, en zeker op het mobiele speelveld met de Androids en Apples van deze wereld, wordt het veel moeilijker.  In elk geval: met de komst van de nieuwe CEO Satya Nadella lijkt Microsoft weer helemaal terug een softwarebedrijf.
 
Tenslotte nog dit: volgens velen wordt Windows 10 de laatste release. Al klopt dat vermoedelijk niet helemaal. “Het kan wel zo zijn dat het de laatste uitgave is met een versienummer, maar dat heeft alles met marketing te maken”, oppert ZDNet-analiste Mary Jo Foley. “Microsoft blijft Windows 10 regelmatig updaten met veiligheidsupdates, patches en nieuwe functionaliteiten.” Samengevat, Microsoft speelt met Windows 10 een hoog spel. Maar het bedrijf zal niet anders kunnen.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business