Zeker bij der grotere bedrijven is een bedrijf als SAP ongenaakbaar als het om bedrijfssoftware gaat.


Hoe heeft technologie een impact op je business?
Ontvang elke week het zakelijk IT-nieuws rechtstreeks in je inbox! 
Dat blijkt uit de marktaandelen voor ERP-software die Smart Business verzamelde in het kader van het ICT-jaarboek. Hiervoor contacteerden we ongeveer 700 bedrijven en hun IT-beslissers.
 
Voor het onderdeel ERP is de conclusie duidelijk: België is een SAP-land. Waarmee we bedoelen dat de Duitse softwarefabrikant, zeker voor de ERP-software, hier erg goed is ingeburgerd. SAP is marktleider. Enkel Microsoft zorgt, vooral bij de kleine bedrijven, voor de concurrentie. Oracle volgt op enige afstand.
ERP_marktaandeel
 
SAP en Microsoft krijgen nog de meeste concurrentie van de ERP-software die bedrijven zelf ontwikkelen of op maat door een externe softwareontwikkelaar laten maken. Samen met CRM is ERP de categorie van software die bedrijven het meest zelf (laten) ontwikkelen.
 
De hegemonie van SAP valt vooral op bij de grote bedrijven. Hoe groter het bedrijf, hoe dominanter hun positie. Kleine bedrijven opteren eerder voor Microsoft.
 
ERP_waar
 
ERP-software heeft, deels door de complexiteit van ERP-projecten, een lagere tevredenheid dan de meeste andere business software, al is 6,2 een hoger cijfer dan vorig jaar.
 
Opvallend is dat bedrijven meer tevreden zijn over Microsoft (dat 7,3 haalt). Ook de op maat gemaakte ERP-software (nog steeds een erg vooraanstaande categorie, ook al is ze op de terugweg) kan met een cijfer van 7 op behoorlijk wat tevredenheid rekenen.
 
De cijfers staan in het ICT-Jaarboek, een referentie op het vlak van zakelijk IT, inzake marktaandelen, prioriteiten en de situatie bij Belgische organisaties. U kan het ICT-Jaarboek hier bestellen.