Voor Grieken is de virtuele munt Bitcoin, de enige legale manier om gemakkelijk geld naar het buitenland over te brengen. Meer en meer Grieken doen er intussen een beroep op.

Advertentie

 
Omdat het in Griekenland door de ingevoerde kapitaalcontroles onmogelijk is om overschrijvingen naar het buitenland uit te voeren, tonen steeds meer Grieken interesse in de Bitcoin.Deze virtuele munt is namelijk een manier om geld naar het buitenland te versluizen. Bovendien gebeurt het op een legale wijze.
 

Vaarwel euro

 
De angst zit er bovendien flink in dat dat bankrekeningen automatisch worden omgezet in gedevalueerde drachmen. Vooral dat veroorzaakt een behoorlijke toename in het aantal aankopen van bitcoins. Want als de Griekse overheid alle bankrekeningen verplicht zou omzetten in de gedevalueerde drachmen, zouden de virtuele bitcoin-rekeningen de dans kunnen ontspringen.
 

Precieze cijfers over de Griekse aankopen van bitcoins heeft Reuters niet, maar volgens de oprichter van BTCGreece, het enige Bitcoin-wisselkantoor in Griekenland, is de stijging spectaculair. Tussen mei en juni verviervoudigde het aantal klanten van het kantoor.

Risico’s

Toch kleven er risico’s aan het omzetten van euro’s in bitcoins. De waarde van de virtuele munt schommelt immers sterk. Twee jaar geleden werd een piek op 1.200 dollar per bitcoin opgetekend. Maar één maand later verloor ze 70 procent van haar waarde. Niet echt een veilige haven dus.

De jongste weken stijgt de koers opnieuw, voor een groot deel door de perikelen in Griekenland.

William Visterin is B2B hoofdredacteur bij Minoc Media Services. Hij staat in voor het vakblad Smart Business en de seminar reeks Business Meets IT, waar hij ook als keynote spreker fungeert. Ook een flink deel van de zakelijke content en research (over oa cloud, datacenter, mobile, security, business software, outsourcing, telecom,…) is van zijn hand. William schrijft én spreekt over IT, telecom, internet en business, en het liefst zelfs over allevier tegelijk.