Internationale cloud providers zijn voor uw bedrijf mogelijk interessant, maar u kijkt ook best naar de netwerkconnectie die ze uw lokale vestiging kunnen bieden.

Advertentie

 
Netwerkprestaties zijn één van de onderscheidende factoren in cloud computing. Dit alleen al omdat business services de hoogste netwerk capaciteit (throughput) en de kortst mogelijke tijd tussen server en client (latency) vereisen om aan de marktvraag en klantbehoefte te voldoen.
 
“Gebruikers willen snel grote hoeveelheden data tussen datacenters kunnen verzenden”, stelt Danny Gee, senior analyst van Cloud Spectator, dat onderzoek naar netwerkprestaties van clouddiensten.

Europese datacenters

Wie nieuwe applicaties en zakelijke services in de cloud wil innoveren heeft de netwerkprestaties nodig die daarbij passen. Dit geldt zeker voor Belgische en Europese bedrijven. Want de connectie tussen de VS en Europa is een belangrijke factor.
 
Het is overigens niets voor niets dat grote cloudpartijen zoals Microsoft, Amazon, Facebook en Google allemaal datacenters op Europese bodem zijn beginnen uitrollen.

Interoute

Cloud Spectator vergeleek in maart 2015 vier cloudproviders: Amazon AWS, Interoute Virtual Data Centre (VDC), Rackspace en Microsoft Azure.  Cloud Spectatortestte de netwerken op throughput en latency tussen Europa en de VS en tussen de Europese datacenters van de providers.
 
In het onderzoek liet Interoute VDC de grootste throughput en minste latency zien. “Het ging dan zowel om een trans-Atlantische verbinding tussen clouddatacenters van Interoute”, aldus Danny Gee van Cloud Spectator. “Interoute had ook de grotere netwerk throughput en laagste latency in de Europese test vergeleken met Azure en AWS.”

Rackspace

Rackspace deed niet mee aan de Europese test, omdat het slechts één locatie in Europa heeft). “Gebruikers die omgevingen beheren die geografisch verspreid zijn uit het oogpunt van ‘geo-redundancy’ hebben ook voordelen van een nauw verbonden high performance cloudnetwerk”, zo voegt Gee er aan toe.
 
Tot slot merken we op dat onderzoek als deze natuurlijk de toestand op één bepaald moment weergeven. Cloud providers investeren volop in infrastructuur. Anderzijds geeft het ook wel te kennen dat bepaalde partijen, zoals Rackspace, zich vooral focussen op de (Amerikaanse) thuismarkt.
 
Daarnaast biedt een cloud provider nog veel meer, zoals computer- en opslagcapaciteit en bijhorende diensten en applicaties. Al is de verbinding er naar toe uiteraard ook erg van tel.
 
 
 
 
 

William Visterin is B2B hoofdredacteur bij Minoc Media Services. Hij staat in voor het vakblad Smart Business en de seminar reeks Business Meets IT, waar hij ook als keynote spreker fungeert. Ook een flink deel van de zakelijke content en research (over oa cloud, datacenter, mobile, security, business software, outsourcing, telecom,…) is van zijn hand. William schrijft én spreekt over IT, telecom, internet en business, en het liefst zelfs over allevier tegelijk.