Automatisering en digitalisering zullen de komende drie jaar veel administratieve banen kosten.

Advertentie

 
Uit Nederlands onderzoek blijkt dat administratieve profielen de komende jaren de technologische vooruitgang zullen voelen. Zij zullen van alle beroepsklassen de grootste daling in werkgelegenheid ondergaan.
 
Verwacht wordt een daling van meer dan 100.000 Nederlandse banen in zes jaar tijd.  Dat stelt uitkeringsinstantie UWV in een sectorrapport. De cijfers zijn voor Nederland, maar omgerekend naar ons land, kunnen we stellen dat in België tegen 2018 tussen de 60.000 à 70.000 administratieve beroepen op de tocht komen te staan.

Receptie

 
Vooral voor receptionisten, typisten en medisch secretaresses, zijn er straks minder jobs nodig, oordeelt de organisatie. “Al vanaf 2008 spreken we van een dalende werkgelegenheid.”
 
De oorzaak van dit alles ligt voor de hand. Door de verdere evolutie in computertechnologie en -toepassingen kunnen gegevens makkelijk automatisch ingevoerd worden. Klanten kunnen steeds vaker ook zelf digitaal betalingen doen, verzekeringen afsluiten en wijzigingen doorvoeren. Hierdoor worden veel routinematige administratieve handelingen overbodig.
 
Toch heeft technologie ook een positief gevolg. Het maakt namelijk ook de individuele productiviteit een stuk groter. Bovendien zijn er de voorbije jaren ook wel wat administratieve jobs bijgekomen, ook in ons land. Veel van die jobs krijgen ook een breder takenpakket. Het is dus zeker niet allemaal kommer en kwel.
 


William Visterin is B2B hoofdredacteur bij Minoc Media Services. Hij staat in voor het vakblad Smart Business en de seminar reeks Business Meets IT, waar hij ook als keynote spreker fungeert. Ook een flink deel van de zakelijke content en research (over oa cloud, datacenter, mobile, security, business software, outsourcing, telecom,…) is van zijn hand. William schrijft én spreekt over IT, telecom, internet en business, en het liefst zelfs over allevier tegelijk.