Computer bedreigt zowat 60.000 administratieve jobs

Automatisering en digitalisering zullen de komende drie jaar veel administratieve banen kosten.

 
Uit Nederlands onderzoek blijkt dat administratieve profielen de komende jaren de technologische vooruitgang zullen voelen. Zij zullen van alle beroepsklassen de grootste daling in werkgelegenheid ondergaan.
 
Verwacht wordt een daling van meer dan 100.000 Nederlandse banen in zes jaar tijd.  Dat stelt uitkeringsinstantie UWV in een sectorrapport. De cijfers zijn voor Nederland, maar omgerekend naar ons land, kunnen we stellen dat in België tegen 2018 tussen de 60.000 à 70.000 administratieve beroepen op de tocht komen te staan.

Receptie

 
Vooral voor receptionisten, typisten en medisch secretaresses, zijn er straks minder jobs nodig, oordeelt de organisatie. “Al vanaf 2008 spreken we van een dalende werkgelegenheid.”
 
De oorzaak van dit alles ligt voor de hand. Door de verdere evolutie in computertechnologie en -toepassingen kunnen gegevens makkelijk automatisch ingevoerd worden. Klanten kunnen steeds vaker ook zelf digitaal betalingen doen, verzekeringen afsluiten en wijzigingen doorvoeren. Hierdoor worden veel routinematige administratieve handelingen overbodig.
 
Toch heeft technologie ook een positief gevolg. Het maakt namelijk ook de individuele productiviteit een stuk groter. Bovendien zijn er de voorbije jaren ook wel wat administratieve jobs bijgekomen, ook in ons land. Veel van die jobs krijgen ook een breder takenpakket. Het is dus zeker niet allemaal kommer en kwel.
 

Gerelateerde artikelen

Volg ons

Ga jij apps uit alternatieve appstores installeren?

  • Nee, App Store of Play Store is goed genoeg (57%, 109 Votes)
  • Alleen als ik een app écht nodig heb (29%, 56 Votes)
  • Ja, ik wil apps van andere bronnen installeren (14%, 27 Votes)

Aantal stemmen: 194

Laden ... Laden ...
69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business