Wat zijn vandaag de grote trends in IT? We overlopen winnaars en verliezers, en uiteraard: de top tien zelf.

Advertentie

 

Met deze jaarlijkse rondvraag houden wij de vinger aan de pols op het vlak van zakelijke IT. We legden 15 trends voor. En kunnen op basis van eerder onderzoek de opvallende stijgers en dalers ontdekken.

1. Cloud: de eeuwige winnaar

Het begint een beetje eentonig te worden. Reeds voor het achtste jaar op rij voert cloud de lijst aan. Het doet ons denken aan de Ronde Van Frankrijk ten tijde van Eddy Merckx of aan Lance Armstrong in het EPO-tijdperk.

 

Bovenal heeft cloud verschillende gezichten. Er zijn toepassingen en infrastructuur. En meer en meer verschuift de nadruk op de hybrid cloud, wat een combinatie is van verschillende modellen.

Daar waar het tot voor enkele jaren toch nog vooral bij aankondigingen van leveranciers bleef, is vandaag de klant zelf aan zet. Al zal het nog even duren vooraleer de cloud helemaal is doorgebroken in het Belgische bedrijfsleven.

2. 3D printing, Big Data en IoT: de nieuwe winnaars

Achter de cloud duiken enkele verassende namen op. 3D printing was vorig jaar nog niet echt doorgedrongen, maar de hoge positie bevestigt dat de hype rond 3D printing stilaan op volle toeren begint te draaien.

 

Cartoon_bi

 

Ook big data stijgt in de lijst , net als de trend rond ‘internet of things’ of internet der dingen. Het internet der dingen is de trend die het hardnekkigst komt opzetten. Veel Belgische organisaties bekijken hier de mogelijkheden van.

3. De verliezers: BYOD, iPad en Android

Het fenomeen Bring Your Own Device was vorig jaar nog goed voor de tweede plaats in de lijst van tien trends. Dit jaar zakt het weg tot nummer zes. Ook de tablet en iPad lijkt over zijn hoogtepunt heen. Hij staat op nummer acht in onze top tien, vorig jaar nog op drie. Android, het mobiele besturingssysteem van Google, verdwijnt dit jaar zelfs uit de top tien.


Opvallend is dat cybercrime, ondanks alle aandacht rond cybercriminaliteit, nog maar net de top tien haalt. Trends als virtualisatie, software-defined networking en videoconferencing halen de top tien niet.

 

Cartoon_mobile

 

 

Advertentie