De gouden jaren van offshoring zijn voorbij. Softwareontwikkeling en andere IT-diensten komen terug steeds dichter bij huis.

Advertentie

 
Bedrijven plooien steeds meer terug op nearshoring, wat betekent dat ze een beroep doen op IT-diensten die zich dichterbij bevinden. Ze kloppen dan bijvoorbeeld aan bij leveranciers in Roemenië of Marokko.
 
Zelfs onshoring, beter bekend als insourcing of in-house development, komt opzetten. Meerdere onafhankelijke studies lijken die trend te bevestigen. Zo zou offshore door tal van verborgen kosten slechts 25 procent besparing opleveren en niet de vooropgestelde 70 tot 80 procent.

Belgische cijfers

De trend blijkt ook uit recente cijfers van Smart Business, in functie van het ICT-Jaarboek. Let wel, outsourcing, zoals voor softwareontwikkeling, naar verre oorden als Indië blijft relevant, maar eerder beperkt tot de grotere bedrijven. Al neemt het fenomeen ook niet echt toe. Ook nearshore blijkt relevant voor Belgische organisaties.
Offshore_grafiek
Wat opvalt is dat niet enkel applicatieontwikkeling naar een verre derde partij gaat, maar dat ook meer en meer infrastructuurwerken naar offshore of nearshore bestemmingen gaan.

IBM

Ook in de praktijk blijkt de trend om ‘dichterbij te komen’. Onlangs opende IBM bijvoorbeeld een nieuw services center in Groningen in het noorden van Nederland. Het bedrijf gaat hier 350 nieuwe ICT-krachten tewerkstellen.
 
De bedoeling van IBM is duidelijk: aan zijn klanten in de Benelux lokale specialisten en technische expertise in het Nederlands aanbieden om zo innovatie en de toepassing van nieuwe technologieën te stimuleren vanuit de directe omgeving.

William Visterin is B2B hoofdredacteur bij Minoc Media Services. Hij staat in voor het vakblad Smart Business en de seminar reeks Business Meets IT, waar hij ook als keynote spreker fungeert. Ook een flink deel van de zakelijke content en research (over oa cloud, datacenter, mobile, security, business software, outsourcing, telecom,…) is van zijn hand. William schrijft én spreekt over IT, telecom, internet en business, en het liefst zelfs over allevier tegelijk.