Containers in haven

Geen big data zonder vooruitgang in storage. Dit jaar bracht enkele belangrijke evoluties met zich mee op het vlak van dataopslag in bedrijven.


 
Het voorbije jaar zijn enkele grote stappen vooruit gezet op het gebied van data storage. Van hybride harde schijven tot efficiëntere management software: we sommen voor u tien trends op die storage naar een hoger niveau hebben getild of dat in de toekomst zullen doen.

1. Harde schijven met een hogere densiteit

Meer doen met dezelfde ruimte op HDDs: nieuwe technieken zoals helium gevulde harde schijven of shingled magnetic recording zorgen ervoor dat data minder plaats inneemt, waardoor harde schijven meer geheugen kunnen aanbieden in hetzelfde formaat. Het betekent niet alleen plaatswinst, het brengt ook minder energiekosten met zich mee.

2. Hybride harde schijven

De snelheid van een SSD en de capaciteit van een HDD: hybride harde schijven combineren het beste van beide producten op één schijf. Bij een hybride wordt de meest gebruikte data op een SSD bewaart, het overige plaatst men op een traditionele harde schijf.


3. Goedkopere solid state drives

Zowel Intel als Toshiba hebben nieuwe 3D NAND flash geheugen technologie onthuld, die meer geheugenruimte in SSDs creëert, wat tot goedkopere producten moet leiden.

4. Tape storage met hogere densiteit

Ook in tape storage zijn er nog nieuwe doorbraken op te tekenen. Fujifilm kondigde eerder dit jaar aan dat het, in samenwerking met IBM, een nieuw record had neergezet. Het stockeerde meer dan 123 miljard bits per vierkante inch op tape.

5. Cold storage

Steeds meer bedrijven bezinnen zich over de beste manier om oude data te archiveren, gegevens die ze niet meer kunnen gebruiken maar misschien later nog wel eens zouden willen analyseren. Cold storage is in essentie het gebruik van storage media die erg traag zijn, maar wel veel capaciteit hebben en duurzaam zijn. Denk aan tape of standaard HDDs, maar ook de cloud.

6. Verbeteringen in tiered storage

Vele leveranciers bieden tegenwoordig tiered storage software aan bij hun storage producten. Die programma’s helpen IT-afdelingen om de richtlijnen die zij opstellen voor het beheer van storage te automatiseren. De software helpt efficiënter te werken en kosten te drukken.

7. Storage in containers

Storage in containers zorgt ervoor dat applicaties, data en relevante subsystemen volledig in één afgesloten containerruimte kan opereren. Storage managers kunnen hierdoor storage efficiënter beheren en optimaliseren voor specifieke applicaties. DevOps, dat een holistische toepassing van ontwikkeling en deployment van applicaties toelaat, ondersteunt die containerized storage technologie.

8. Storage vaardigheden krijgen meer prestige en aandacht

Ze hebben lang het voetlicht moeten laten aan app-ontwikkelaars, netwerkspecialisten en andere IT disciplines, maar storage professionals winnen aan belang binnen het grote domein van de IT. Dat vertaalt zich in betere jobvoorwaarden en meer aandacht binnen het IT-onderwijs.

9. Aanhoudende verbeteringen in systeem management software

IT verkopers blijven verder bouwen aan systeem management software die heterogene oplossingen kan beheren van diverse leveranciers. Niet onbelangrijk aangezien een gemiddelde onderneming vier tot vijf verschillende storage tools in zijn datacenter heeft.

10. Virtuele storage

Verwacht een doorbraak in virtuele storage, een domein dat lang achterhinkte op virtuele server implementaties. De techniek maakt het mogelijk om storage gemakkelijker in te schakelen op basis van wat nodig is op een bepaald moment.
 
Beeld: sirnength88 / Shutterstock.com