Ook al zijn er tien of twintig aanbieders in ons land, de meerderheid van de Belgische bedrijven beperken hun keuze tot drie namen.


 
 
Twee op drie van de Belgische bedrijven zitten voor hun vaste lijn bij Proximus (vorig jaar nog Belgacom genoemd), Mobistar of Telenet. Telenet is aan een tijdje aan een opmars bezig op de bedrijfsmarkt. Proximus is ruim marktleider.
 

Vaste_lijn
Vaste Lijn

 
Voor de marktcijfers baseren we ons op elke operator die in een bedrijf opduikt. Dus niet enkel de belangrijkste operator. Hedendaagse ICT is per definitie gefragmenteerd. Voor diverse onderdelen, ook vaste telefonie en data, duiken vaak meer dan één partij op.
 
Proximus en Telenet zijn aan mekaar gewaagd inzake klantentevredenheid. Hun klanten zijn bovendien meer tevreden dan de gemiddelde klant. De laagste tevredenheid bij de vaste operator is er voor BT.
 
Er is ook een belangrijk verschil inzake de grootte van de bedrijven. Zo zit Proximus bij alle bedrijven, net als Mobistar.  Telenet is  met name aanwezig bij de kleinere bedrijven en vooral in Vlaanderen.
 
Telecom_waar
De cijfers staan in het ICT-Jaarboek, een referentie op het vlak van zakelijk IT, inzake marktaandelen, prioriteiten en de situatie bij Belgische organisaties. U kan het ICT-Jaarboek hier bestellen.

William Visterin is B2B hoofdredacteur bij Minoc Media Services. Hij staat in voor het vakblad Smart Business en de seminar reeks Business Meets IT, waar hij ook als keynote spreker fungeert. Ook een flink deel van de zakelijke content en research (over oa cloud, datacenter, mobile, security, business software, outsourcing, telecom,…) is van zijn hand. William schrijft én spreekt over IT, telecom, internet en business, en het liefst zelfs over allevier tegelijk.