Google Docs en Microsoft Word Online lijken meer op elkaar dan ooit. Hierdoor wordt het kostenplaatje belangrijker voor IT-managers.

Advertentie

 
Traditionele documentenapplicaties nemen nog steeds een belangrijke plaats in op menig computer. Op cloud gebaseerde applicaties zoals Google Docs en Microsoft Word Online bieden echter meer mogelijkheden voor onder andere real-time workflows. De verschillen tussen beide applicaties zijn bijna niet te vinden. Op wat baseert een werkgever zich dan bij het maken van zijn keuze?
 
Kostenplaatje
De keuze tussen Google Docs en Word Online wordt niet altijd gemaakt op basis van de waarde van de applicaties. Geld speelt namelijk een grote rol bij het maken van dergelijke beslissingen. “Aan de oppervlakte zijn er niet veel verschillen. Wanneer je echter dieper gaat kijken en rekening houdt met de oplopende kosten van training, support en dergelijke zie je dat Google tekort schiet. Het is namelijk nog steeds een nieuwkomer in de enterprise-industrie.” Zegt Shawn Wiora, IT-directeur van Creative Solutions in Healtcare.
 
Vertrouwdheid
Vroeger werd er vaak gekozen voor Google Docs of Word Online op basis van de aanwezige features. Beide applicaties zijn echter zo hard op elkaar gaan lijken, dat de vertrouwdheid met de applicatie een belangrijke rol is gaan spelen. “Er is een reden waarom veel startups kiezen voor Google en oudere bedrijven vaker voor Microsoft gaan.” Vertelt de IT-directeur van BetterCloud, Tim Burke.
 
Generatiekloof
Volgens Wiora is ongeveer de helft van zijn 6000 werknemers van de generatie Y, mensen die ruwweg in de periode van 1982 tot 2001 zijn geboren. Deze generatie heeft niet dezelfde aangeleerde affiniteit met de Microsoft-producten. “Zelfs wanneer ze een managementfunctie hebben gehad, zijn ze minder begaan met de functionaliteit, features en comfort van de Microsoft-producten dan het oudere en meer ervaren personeel.” Vindt Wiora.

Dorien heeft een achtergrond als programmeur en is bijzonder geïnteresseerd in robotica en biomedische technologie. Al draait ze haar hand ook niet om voor bredere thema’s als security en internet of things.