IT verkoop daalt aanzienlijk door sterke dollar

Onderzoeksorganisatie Gartner voorspelt een daling van de uitgaven die bedrijven en consumenten doen in IT. De sterke Amerikaanse dollar ligt aan de basis van de terugval.

 
“Het lijkt op een crash. Het is geen crash.” De toch ietwat onrustbarende woorden van John-David Lovelock, vicepresident van analysefirma Gartner doelen op de daling die is vastgesteld in de verkoop van IT. Consumenten zullen in 2015 5,5 procent minder aan IT spenderen dan het jaar daarvoor: een aanzienlijk aandeel. Twee grote trends liggen aan de basis van die neergang: de sterke dollar en de verhoogde concurrentie tussen bedrijven.
 
De daling is voornamelijk te wijten aan de sterke positie van de Amerikaanse dollar. Dat maakt dat de prijzen buiten Amerika stijgen, waardoor consumenten minder vlug tot een aankoop overgaan.  Elk IT-segment voelt de invloed van die evolutie, zowel hardware als software en services.
 
Als inflatie buiten beschouwing wordt gelaten, komt er een ander verhaal naar voren. Dan voorspelt Gartner een groei van 2,5 procent, hoewel dat cijfer toch ook al naar beneden is bijgesteld van de 3,1 procent vooropgesteld bij de vorige analyse in april. Gartner verwacht nu dat een 3 procent groeiratio pas in 2018 opnieuw zal gehaald worden.
 
De daling in inkomsten van IT verkoop is ook niet alleen te wijten aan de sterke dollar. Er is tevens een tegenovergestelde trend aan de gang die prijzen daarentegen laag houdt: sterkere concurrentie tussen IT-bedrijven om marktaandeel te veroveren.
 

Gerelateerde artikelen

Volg ons

Ga jij apps uit alternatieve appstores installeren?

  • Nee, App Store of Play Store is goed genoeg (57%, 109 Votes)
  • Alleen als ik een app écht nodig heb (29%, 56 Votes)
  • Ja, ik wil apps van andere bronnen installeren (14%, 27 Votes)

Aantal stemmen: 194

Laden ... Laden ...
69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business