sba-winnaars

Smart Business reikte de Smart Business Awards uit. 25 categorieën, met telkens één winnaar en één runner-up. En hier zijn de winnaars.

Advertentie

Met deze Smart Business Awards willen Smart Business en ZDNet.be IT-bedrijven in de kijker zetten en de IT-sector op een positieve manier onder het voetlicht plaatsen.
 
We focussen ons hierbij op zakelijke IT in ons land, een onderdeel dat erg relevant is, maar te vaak nogal onderbelicht blijft. De awards werden uitgereikt op een gala-avond in Antwerpen, in het bijzijn van Prins Laurent. Die kwam de Smart Business Award for Green IT uitreiken, één van de awards op de avond.
 
Deel 1: hardware, security & Green IT
 
1. PC (hardware)
 
Winnaar: HP
Runner-up: Lenovo
 
Met pc bedoelen we zowel de zakelijke desktop als laptop. HP is autoritair winnaar in deze categorie: het is marktleider, haalt een hoge tevredenheid en hoge punten bij de vakjury. Lenovo is een echte runner-up: door hun internationale prestaties wordt van hen veel verwacht in de Belgische zakelijke markt.
 
2. Smartphone (hardware)
 
Winnaar: Samsung
Runner-up: Huawei
 
Samsung is marktleider in de zakelijke markt voor smartphones, en kent daar de hoogste tevredenheid. Een award lijkt dus aangewezen. Huawei is de opvallende runner-up. Door hun toenemende populariteit en goede haalt dit bedrijf het nipt van Microsoft in deze categorie.
 
3. Tablet & hybrid (hardware)
 
Winnaar: Apple
Runner-up: Samsung
 
De iPad van Apple is ongenaakbaar met zowel de hoogste tevredenheid als marktaandeel bij bedrijven. Samsung is runner-up en laat HP, Lenovo en Microsoft (Surface) achter zich. Al is de markt voor tablet & hybrid nog redelijk pril, dus staat er hier nog veel te gebeuren.
 
4. Server (hardware)
 
Winnaar: HP
Runner-up: Dell
 
HP steekt er met kop en schouders bovenuit in de servermarkt: ruim marktleider en hoogste tevredenheid bij klanten. Dell is dapper tweede en hierdoor runner-up. Andere spelers als Fujitsu en IBM halen het net niet in deze categorie.
 
5. Storage (hardware)
 
Winnaar: EMC
Runner-up: HP
 
Van alle opslagfabrikanten is EMC niet de grootse, mede omdat de opslagmarkt ruim wordt bekeken. Maar het bedrijf is een van de absolute specialisten in dit domein, wat ook bleek uit de appreciatie van de vakjury. HP is runner-up.
 
6. Printing (hardware)
 
Winnaar: HP
Runner-up: Canon
 
Elk bedrijf gebruikt printing en/of managed printing. In deze markt waren er met HP, Canon, Ricoh, Brother, Kyocera en Xerox veel kandidaten. Maar uiteindelijk konden we niet naast de goede markt- en tevredenheidscijfers van HP kijken. Canon blijkt nummer twee in deze markt, en is hierdoor runner-up.
 
7. Security Suite (Security)
 
Winnaar: Symantec
Runner-up: AVG
 
Bij de security suite gaat het om het endpoint-luik in security, met de focus op anti malware. Symantec krijgt de award, door de sterke positie en hun tevredenheidscijfers in de zakelijke markt. AVG door hun marktcijfers en de inbreng van de publieksjury. McAfee, Trend Micro, Kaspersky, F Secure en G Data vallen hierdoor net uit de boot.
 
8. Network Security (Security)
 
Winnaar: Cisco
Runner-up: Checkpoint
 
In de wereld van network security is de Award van Cisco ruim gedragen door zowel de marktcijfers en de publieks- en vakjury. Het bevestigt ook de extra focus van Cisco in security. Als runner-up haalt Checkpoint het net van concurrenten als Fortinet, Palo Alto en Dell.
 
9. Smart Business Award for Green IT
 
Winnaar: Google
Google wint de prijs op basis van hun beleid rond groene en duurzame technologie. Het gaat om de keuze van de redactie, mede op basis van externe input via Greenpeace en  Corporate Knights Capital. Google krijgt deze onderscheiding voor de inspanningen die het in dit domein ook in ons land uitvoert. Het bedrijf heeft 12 datacenters wereldwijd, waarvan 4 in Europa. Van die 4 staat er dus 1 in ons land, nabij Bergen.
 
Deel 2: software & telecom/communication
 
10. OS & Office (Software)
 
Winnaar: Microsoft
Runner-up: Google
 
In de rubriek OS & Office blijft Microsoft erg prominent, zeker in de bedrijfsmarkt. Google krijgt de prijs van de runner-up voor hun inspanningen met Android en Chromebooks.
 
11. Business software (Software)
 
Winnaar: SAP
Runner-up: Microsoft
 
Bij business software hebben we het voornamelijk over ERP en CRM. Een drukke markt met ook Salesforce.com en Oracle als sterke spelers. Uiteindelijk wint SAP door de sterke positie in beide markten. Microsoft is runner-up.
 
12. Accounting (Software)
 
Elk bedrijf heeft nood aan accounting. Daarom is het logisch dat Smart Business hier ook een special rubriek voor wist te voorzien. Officieel heet deze rubriek accounting & ERM (enterprise resource management), om het aspect bedrijfsbeheer te benadrukken. Exact haalt het, door de goede marktcijfers en klantentevredenheid, net van Unit4.
 
Winnaar: Exact
Runner-up: Unit4
 
13. Big Data (Software)
 
Winnaar: IBM
Runner-up: SAP
 
Officieel heet deze rubriek Big data, business intelligence en analytics. Een druk bezette categorie met ook SAS Instititute, Qliq, HP en Microstrategy als kandidaten. Uiteindelijk wint IBM doordat het bedrijf in dit veld en goede marktpositie heeft en diverse initiatieven toonde (zoals het Watson-initiatief). SAP is runner-up.
 
14. Content management (Software)
 
Winnaar: Microsoft
Runner-up: Adobe
 
Content management is vrij breed met onderdelen als web content- en document management. Microsoft wint dankzij de populariteit van hun Sharepoint-toepassing. Adobe is, mede door de sterke prestatie bij de publieksjury en recente aankondigingen, runner-up.
 
15. Operator fix (Telecom & Communication)
 
Winnaar: Telenet
Runner-up: Proximus
 
Er waren maar weinig categorieën waar de strijd tussen twee partijen voor één award zo intens was. Proximus heeft de beste marktcijfers, maar zowel de publieksjury, een deel van de vakjury als de tevredenheidscijfers gaven Telenet dan weer het voordeel. Dit maakt uiteindelijk het verschil. Telenet krijgt de award, Proximus is runner-up, maar volgend jaar liggen de kaarten misschien anders.
 
16. Mobile (Telecom & Communication)
 
Winnaar: Proximus
Runner-up: Telenet
 
Proximus wint de award voor mobile overduidelijk: marktleider, hoogste tevredenheid en beste punten van de jury. De grote strijd ging er om de runner-up positie. Telenet haalde het hier, met dank aan de jury, net van Mobistar.
 
17. Collaboration & Communication Solution (Telecom & Communication)
 
Winnaar: Cisco
Runner-up: Microsoft
 
Cisco wint de award voor Collaboration & Communication door hun brede portfolio in communicatieoplossingen: van telefonie tot conferencing. Microsoft is, mede door de opmars van Skype, runner-up. Aastra, Avaya, Alcatel-Lucent, Mitel en Unify halen het (net) niet.
 
Deel 3: Services & Innovation
 
18. Application (Services)
 
Winnaar: Capgemini
Runner-up: Atos
 
De concurrentie in het domein van application services was behoorlijk , met kanshebbers als Accenture, Cegeka, TCS, Realdolmen en andere. Maar uiteindelijk maakte de publieks- en vakjury het verschil door Capgemini de award uit te reiken. Atos is runner-up.
 
19. Workplace (Services)
 
Winnaar: Econocom
Runner-up: HP
 
Bij workplace draait alles om het uitrusten van de zakelijke eindgebruiker. Een specifieke markt met ook een eerder specifieke award-winnaar: Econocom. Een close call door de forse concurrentie van andere partijen zoals HP, Unisys, Getronics en Computacenter.
 
20. Integration & Infrastructure (Services)
 
Winnaar: Dimension Data
Runner-up: Proximus
 
Integration  & Infrastructure is het alternatieve domein in services. Het was eveneens drummen in deze markt, met ook IBM en HP als kandidaten. Uiteindelijk wint Dimension Data, misschien enigszins verrassend, met Proximus als runner-up. Naast de publieksjury, maakte vooral de vakjury hier het verschil bij de toekenning van deze award.
 
21. Datacenter (Services)
 
Winnaar: InterXion
Runner-up: Cegeka
 
In de categorie datacenter staan de datacentervoorzieningen voorop. Dit is een erg actieve markt, denk maar aan de vrij recente datacenters van Cofaly, Proximus en Cegeka. Ook LCL, NRB, Datacenter Oostkamp, Datacenter United en Sungard zijn niet te onderschatten tegenstanders in de strijd voor deze award. Het oordeel van de vakjury voor InterXion maakte het verschil.
 
22. Hosting (Services)
 
Winnaar: Combell
Runner-up: Nucleus
 
De rubriek hosting heet officieel ‘hosting & domein’, om ook aandacht te geven aan de belangrijke activiteit van domeinnamen. In principe doen de spelers in deze categorie allebei. De jury – zowel publieks- als vakjury – beloonde de (ook internationale) inspanningen van Combell in dit onderdeel. Nucleus is de voor sommigen mogelijk verrassende maar verdiende runner-up. Andermaal een fotofinish met andere partijen als Proximus, Telenet, Housingcenter en Synergics.
 
23. Staffing (Services)
 
Winnaar: Realdolmen
Runner-up: Randstad
Staffing is het voorzien van tijdelijke IT-krachten. In het services-luik is dit een belangrijke activiteit. Het is een categorie met uiteenlopende spelers. Het varieert tussen de klassieke outsourcers, zoals Reldolmen en Ordina, namen als Sogeti tot de typische uitzendnamen als Accent, Esas en Randstad. Uiteindelijk wint, mede door de publieksjury, Realdomen. Randstad ICT Solutions is runner-up.
 
24. Outsourcing & Services Benelux (Services)
Winnaar: Cegeka
Runner-up: Realdolmen
 
Bij Outsourcing & Services Benelux zetten we de Belgische dienstenleveranciers in de kijker. Een markt die de laatste jaren erg is geëvolueerd. Er duiken hier sterke namen op als Centric, The Reference/Emakina, Ordina, Tobania, Systemat en Econocom. Uiteindelijk gaat Cegeka met de hoofdprijs lopen, na een nek-aan-nek reis met Realdolmen, die verdienstelijk als runner-up eindigt.
 
25. Cloud & Mobile innovator (Services)
 
Winnaar: Proximus
Runner-up: Telenet
 
Cloud & Mobile innovator is veruit een van de meest prestigieuze awards van allemaal. Deze award gaat iets breder, en beloont bedrijven die innovatief zijn op het vlak van cloud en mobile. Erg veel kandidaten hier zoals Google, Amazon, Citrix, Dropbox, Mobile Iron, VMWare, Microsoft en HP. Uiteindelijk deden de Belgische spelers het goed, zoals Proximus, Telenet en Showpad. De publieksjury maakte het verschil, want die koos Belgisch. Proximus wint, Telenet is runner-up.


Geen velden gevonden.
William Visterin is B2B hoofdredacteur bij Minoc Media Services. Hij staat in voor het vakblad Smart Business en de seminar reeks Business Meets IT, waar hij ook als keynote spreker fungeert. Ook een flink deel van de zakelijke content en research (over oa cloud, datacenter, mobile, security, business software, outsourcing, telecom,…) is van zijn hand. William schrijft én spreekt over IT, telecom, internet en business, en het liefst zelfs over allevier tegelijk.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here