Nieuws

Bedrijfswagens maken loonkloof nog groter

Het bruto maandloon van vrouwen ligt gemiddeld 20 procent lager dan dat van mannen. Maar als we rekening houden met extralegale voordelen, zoals een bedrijfswagen, stijgt dit verschil tot 27 procent. Vooral in de IT-sector is een firmawagen erg ingeburderd.

Het verschil komt voort uit het feit dat hogere brutolonen in verhouding ook meer en hogere extralegale voordelen krijgen. De extralegale voordelen zijn maaltijdcheques, forfaitaire, onkostenvergoeding, groepsverzekering en een bedrijfswagen.
Naast het variabele loon (met andere andere bonussen, commissies, premies, loonbonussen en warranten) doen zij de loonkloof oplopen tot 27 procent.
Dit blijkt uit de cijfers van HR-dienstenverlener SD Worx die 114.000 loonbrieven van bedienden, directie- en kaderleden in de privésector analyseerde.
Mannen
Meer mannen krijgen een bedrijfswagen: uit de cijfers blijkt dat 74 procent van alle bedrijfswagens naar een mannelijke medewerker gaat. Niet verrassend is dat die wagens vooral naar hogere functieniveaus gaan. Van de mannelijke directie- en hogere kaderleden heeft 88 procent een bedrijfswagen, bij de vrouwen ligt dat iets lager (81 procent).
Het valt op dat de kloof groter wordt naarmate het functieniveau daalt. Meer dan de helft (56 procent) van het mannelijke lagerkader rijdt bijvoorbeeld met een bedrijfswagen rond, bij het vrouwelijke lagerkader slinkt dat tot 34 procent.
IT
De IT-sector is een sector waar bedrijfswagens vrij courant zijn, met name bij de IT-leveranciers zelf. De IT-sector is zelfs, zo blijkt uit eerder onderzoek van de KU Leuven, het meest gul met firmawagens. Ook de sector van uitzend- en selectiebureaus, consulting, R&D en telecommunicatie zijn ze vrij courant. Bij banken en in de klein- en groothandel duiken ze dan weer minder op.
De meest populaire merken voor bedrijfswagen zijn Volkswagen, Audi, Ford, BMW, Opel en Renault.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business